Три сериозни признака на сърдечно заболяване, които могат да се видят в очите


Три сериозни признака на сърдечно заболяване, които могат да се видят в очите
Снимка: Istock

Сърдечните заболявания са една от основните причини за смърт в света, така че е важно да знаете ранните симптоми на този проблем.

Има няколко симптома, с помощта на които можете да разберете дали имате сърдечни проблеми, а именно по очите си.

Вижте още: Какво се случва, ако НЕ миете зъбите си само един ден?

Според офталмолога д-р Одри Тай има три важни признака, които показват риск от сърдечни заболявания.

Жълти подутини около очите

Появата на жълти подутини около очите е известна в медицината като ксантелазми. Те обикновено са симптом на висок холестерол, който увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и може да причини състояния като инсулт и инфаркт.

Жълтите подутини се появяват най-вече върху и около клепачите и могат да се появят и в средата на лицето. Не са болезнени и не засягат зрението. Те обаче са знак, че може да имате много високи нива на триглицериди в кръвта си и дори може да са признак, че имате генетично заболяване, което причинява абнормни нива на липидите.

Пулсираща зеница

Ако зениците ви се разширяват и свиват със сърдечния ритъм, това може да е признак за пропускане на сърдечна клапа. Офталмологът д-р Одри Тай, казва че това се случва, когато кръвта се изпомпва от сърцето ви през аортната клапа, която, ако не е затворена плътно, част от кръвта изтича обратно в сърцето.

Вижте още: Добавете това в кафето, за да понижите кръвното налягане и да регулирате кръвната захар

Това води до по-голяма разлика между кръвното ви налягане, когато сърцето ви се свива, и кръвното ви налягане, когато сърцето ви се отпусне. Когато сърцето се свие, зеницата се свива, а когато сърцето се отпусне, зеницата се разширява.

Ако мислите, че зениците ви пулсират, трябва незабавно да посетите вашия лекар или кардиолог, а ако не сте сигурни, можете също да се консултирате с вашия офталмолог, който ще ви помогне да определите дали окото ви пулсира.

Промени в ретината

За съжаление не можете сами да видите промените, настъпващи върху ретината ви. Този проблем може да се види само от вашия офталмолог при преглед. Промените в ретината могат да бъдат признак на ранен диабет или високо кръвно налягане, които са основни рискови фактори за сърдечни заболявания.

Много е важно да си правите редовни очни прегледи, особено ако сте над 40 години, имате диабет или имате някакви рискови фактори за сърдечни заболявания или заболявания на кръвоносните съдове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама