Промени в лицето, които говорят за сериозни заболявания


Промени в лицето, които говорят за сериозни заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Някои заболявания могат да бъдат разпознати по външния вид на лицето, така че ако забележите промени, които не са били налице преди, няма да навреди да се консултирате с вашия лекар.

Вижте още: Три сериозни признака на сърдечно заболяване, които могат да се видят в очите

Експертите посочват няколко признака, които могат да показват здравословен проблем, за който може дори да не подозирате. Например, ако имате суха кожа и устни, това може да е признак на дехидратация, но и на по-сериозен проблем.

„Това може да е признак и на много по-сериозен здравословен проблем, който засяга функцията на потните жлези, хипотиреоидизъм, ниско ниво на хормони на щитовидната жлеза. Може също да е диабет“, казва д-р. Рошини Радж.

Други симптоми на хипотиреоидизъм са: запек, бледа кожа, суха коса, дрезгав глас, нередовен менструален цикъл и безплодие. При по-тежки случаи се появяват отоци и сърдечна недостатъчност.

Увеличеният брой косми по лицето

Това често е признак за поликистозни яйчници, най-често срещаното хормонално заболяване при жените..

Подути клепачи

Може да са симптом на хронични алергии, които разширяват кръвоносните съдове. Дори незначителните промени на лицето могат да показват по-сериозно състояние.

Вижте още: Какво се случва, ако НЕ миете зъбите си само един ден?

"Например бледността на кожата може да е признак на анемия, жълтеникавият цвят показва чернодробно заболяване, а посинените устни или нокти могат да показват сърдечно или белодробно заболяване“, казва д-р. Малика Маршал.

Някои храносмилателни проблеми могат да се появят също като промени в кожата на лицето. Червените подутини, които сърбят, могат да бъдат признак на целиакия, автоимунно заболяване, при което тялото реагира на глутен.

Обривът под формата на пеперуда около носа и бузите може да е признак на лупус – хронично автоимунно заболяване, което засяга кожата, ставите, бъбреците и черния дроб. Също така, обривите по лицето могат да бъдат причинени от алергии, екзема и розацея, както и някои инфекции.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама