Доказано: Жените с психични проблеми са рискови за рак на шийката на матката


Доказано: Жените с психични проблеми са рискови за рак на шийката на матката
Снимка: iStock

Жените с психически заболявания са рискови за развитие на рак на маточната шийка, съобщи ЮПИ, цитирайки ново научно изследване, обхващащо данни на пациентки, родени между 1940 г. и 1995 г.

Обобщени са данните от изследванията на 4 млн. жени. Според изводите жените, страдащи от психически заболявания, са два пъти по-застрашени от развитие на рак на маточната шийка. Една от причините е, че пациентките ходят по-рядко на профилактични прегледи, казва Кежиа Ху от Каролинския университет в Швеция.

Вижте още: Това са плодовете и зеленчуците, които свалят холестерола

През 2020 г. Световната здравна организация обяви глобална стратегия за елиминиране на рака на маточната шийка. Неравнопоставеността в полагането на грижи за здравето е главното предизвикателство пред постигането на тази цел.

Изследването е идентифицирало високорискова група пациентки, които имат нужда от извънредно внимание. То обаче не се концентрира върху други рискови фактори като тютюнопушене, прием на хормонални противозачатъчни препарати и болести, предавани по полов път. Резултатите са публикувани в Lancet Public Health.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама