Експерти: 3 напитки, които НЕ трябва да пиете в горещините


Експерти: 3 напитки, които НЕ трябва да пиете в горещините
Снимка: iStock

Ясно е, че високите температури са опасни и е добре за здравето ви да бъдете на сянка и добре хидратирани. Но що се отнася до тази последното, експертите казват, че има определени напитки, които трябва да избягвате напълно по време на гореща вълна, за да намалите риска от неблагоприятни ефекти.

Вижте още: 6 неподозирани причини за увеличено окосмяване по лицето ви

Днес ви представяме 3 напитки, които НЕ трябва да пиете по време на жегите:

1. Алкохол

Маргарита с лед или леденостудена бира звучат като идеалния начин да се разхладите в горещия ден, но експертите са категорични, че пиенето на алкохол по време на гореща вълна е най-лошият избор.

Алкохолът е доказан диуретик, което означава, че увеличава производството на урина и по този начин източва водата от тялото ви. Според Американския червен кръст това е особено вярно за бирата, която дехидратира тялото.

Температурата на тялото се регулира от хипоталамусната жлеза, а алкохолът забавя работата ѝ, така че ако на тялото ви му е горещо поради топлината, ефектите на алкохола ще накарат тялото да мисли, че е още по-горещо.

2. Кафе

Кофеинът увеличава производството на урина, което го прави диуретик. Изследвания сочат, че при хора, които всеки ден приемат кофеин няма големи рисове, но при останалите, чието тяло няма навик да приема кафе, то трябва да бъде абсолютно забранено в жегите.

Вижте още: 4 причини да носите маратонки у дома според ортопедите 

3. Газирани напитки

Газираните напитки обикновено са с много високо съдържание на захар, което според изследвания може да доведе до обезводняване в летните жеги. По-високият прием на захар кара клетките в тялото да пренасят повече вода и увеличават уринирането. Проучване от юли 2016 г., публикувано в American Journal of Physiology, сочи, че безалкохолните напитки влошават дехидратацията и увеличават уврежданията на бъбреците.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама