4 причини да носите маратонки у дома според ортопедите


4 причини да носите маратонки у дома според ортопедите
Снимка: Istock

Сигурно сте забелязвали, че в повечето филми и сериали актьорите седят в домовете си с обувки. Рядко ще видите някой по чехли освен ако не е турски сериал, но и в тях вече само прислугата е по пантофи. Оказва се, че освен шик, ходенето с маратонки у дома е и изключително полезно.

Вижте още: Масаж на вагусния нерв, който ще ви освободи от стреса (ВИДЕО)

Според ортопедите всеки човек трябва да има чифт домашни маратонки, които са предназначени да се носят само вкъщи.

Днес ви представяме 4 причини да носите маратонки у дома:

1. Предотвратяват деформации на кокалчета

Кокалчето (бунионът) е костна издутина, която се оформя на ставата на палеца на крака. То се формира, когато палецът на крака избутва втория пръст, като ставата му се уголемява и се издава извън профила на крака. Това е една от най-често срещаните деформации на стъпалата, която може да се появи, ако не се грижите правилно за краката си. Освен че са болезнени, тези видове деформации може да се окажат и изискващи операция за отстраняване. Така че, ако не искате да се справяте с потенциална болка или скъпи медицински процедури, ортопедите препоръчват да вземете чифт домашни маратонки.

Ако вече сте предразположени към буниони чрез семейна обремененост, с течение на времето ходенето по твърди повърхности като дърво, плочки или бетонни подове без добра защита на крака може да доведе до значително влошаване на състоянието на стъпалата ви. Носенето на домашни маратонки помага да се избегне деформация на кокалчетата.

2. Пазят свода на стъпалото ви

Ходенето бос или с пантофи с лоша подметка по твърди повърхности в дома е пагубно за здравето на краката ви, защото можете да развиете множество дългосрочни проблеми като плантарен фасциит, който е една от най-честите причини за болка в петата. Освен това липсата на добра подметка води до свити сводове и плоски стъпала.

Сводове ви помагат да правите ежедневни неща като стоене, ходене и бягане. Опората на свода е от решаващо значение и домашните маратонки са отличен начин да запазите добра форма на стъпалото.

Вижте още: 6 необичайни симптома, с които тялото ви показва, че имате проблем

3. Край на онази влудяваща болка в кутрето

В живота ни сме изпитали не малко удари и болка. И ако всеки има различен праг на търпимост, то към една болка всички ставаме равни, а имено да удариш малкия пръст на крака си в предмет. Домашните маратонки служат като защитна бариера срещу всички ъгли и предмети у дома, които сякаш цял ден чакат да ударите крака си в тях.

Вижте още: Ето коя е билката на Архангел Михаил, която лекува 100 болести

4. Маратонките ви държат здраво за земята

По принцип всичко хубаво в живота е свързано с полети - да летиш от любов, да си окрилен от мечти, но когато се подхлъзнеш, което за съжаление се случва по-често от предните две неща е хубаво да имаш стабилна подметка, която да те държи здраво за земята. Хубавите маратонки са с подметки, които няма да ви позволят да се хлъзнете на плочките у дома. Именно заради това ортопедите препоръчват горещо на възрастните хора да ходят с маратонки у дома, защото на тях най-често им се случват подобен тип инциденти, а костите им са изключително податливи към счуване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама