Ето как е най-здравословно да пиете кафе


Ето как е най-здравословно да пиете кафе
Снимка: iStock

Черното кафе е полезно, само когато се консумира без твърде много добавки, предимно ароматизатори и захар. Но все пак се придържайте към съветите на вашия лекар, за да сте сигурни, че кафето е от полза за здравето ви.

1. Не пийте кафе след 14:00 часа

Кофеинът дава енергия и ви помага да останете будни, но пиенето на кафе следобед може да повлияе негативно на качеството на съня ви. Лошият сън е свързан с много здравословни проблеми.

2. Не добавяйте захар към кафето си

Добавената захар се счита за една от най-лошите хранителни съставки, защото захарозата в нея се свързва най-вече с повишен риск от затлъстяване и диабет.

3. Пийте кафе с канела

Ароматната подправка се съчетава добре с вкуса на кафето и улеснява понасянето на липсата на захар в напитката.

Проучванията доказват, че канелата помага за понижаване на нивата на кръвната глюкоза, холестерола и триглицеридите при хора с диабет.

4. Добавете какао към кафето си

Какаото е богато на антиоксиданти, които ефективно се борят с възпалението, намалявайки риска от много патологии, включително рак и сърдечни заболявания. Добавяйки малко какао на прах към кафето си, ще направите напитката още по-ароматна и здравословна.

5. Не използвайте нискомаслена сметана

Този продукт често е силно обработен и е възможно да съдържа вредни добавки. Пълноценните натурални храни винаги са най-добрият избор. Ако не можете да пиете кафе без сметана, изберете истинско пълномаслено мляко. Именно мазнините в млечните продукти насърчават усвояването на полезни вещества в тях като витамини и калций.

6. Консумирайте кафе умерено

Кафето трябва да се консумира умерено, тъй като може да причини тревожност, ускоряване на сърдечната честота и по-високо кръвно налягане от нормалното. Редовната консумация на твърде много кафе може да доведе до затруднения със заспиването.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама