Eто какво се случва, ако изпиете лекарство с изтекъл срок на годност


Eто какво се случва, ако изпиете лекарство с изтекъл срок на годност
Снимка: iStock

Експертите препоръчват да почистите аптечката си с лекарства преди началото на сезона на настинките и грипа, за да сте сигурни, че лекарствата, които имате, са безопасни.

Вижте още: 5 неща, които се случват с тялото ви, когато плачете

"Има някои лекарства с рецепта, които всъщност са вредни и могат да бъдат токсични за човешкото тяло след изтичане на срока на годност. Други просто няма да са толкова ефективни след срока на годност", каза Стейси Къртис, фармацевт и доцент в колежа по фармация на Университета на Флорида, пред Health.

Има няколко фактора - възрастта на лицето, видът на лекарството, начинът, по който се съхранява и от колко време е изтекъл срокът, които могат да направят приема на медикамента по-рисков.

След като изтече срокът на годност, фармацевтичната компания не може да гарантира, че лекарството ще бъде напълно ефективно и безопасно.

Продуктите, съдържащи аспирин, също могат да бъдат опасни след изтичане на срока на годност.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за поликистозните яйчници

Важно е и как се съхраняват лекарствата. Ако медикаментите се съхраняват неправилно, те могат да станат неефективни, преди да изтече срокът им на годност, казват експертите. Например, лекарствата никога не трябва да се държат на перваза на прозореца или на място, където има много слънчева светлина, в раница или чанта или в багажника.

Същото важи и за лекарствата, съхранявани в банята. Душът създава много гореща и влажна среда, която да повлияе на качеството на медикаментите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама