Ето какво ще се случи, ако лягате към 22 часа


Ето какво ще се случи, ако лягате към 22 часа
Снимка: Claudio_Scott / Pixabay

Лягането навреме и заспиването един-два часа преди полунощ води до многобройни ползи за хората, които го прилагат.

Сега ще ви представим най-важните от тях:

1. Възползвате се максимално от качествен сън

Когато си лягате рано, извличате най-много ползи от съня. Състоянието и качеството на съня е различно и този между 22 ч и 2 ч. не може да се замени и с най-дългото спане. Ако искате да сте отпочинали и да се чувствате свежи на другия ден, лягайте си по-рано.

Не е за пренебрегване и факта, че заспиването навреме има още една важна полза — то ви помага да избегнете негативните мисли, които могат да ви нападат късно през нощта и да ви държат будни часове наред.

2. Тялото ви ще е във форма

В състояние на дълбок сън тялото ви се лекува, което гарантира да сте в най-добрата форма на следващия ден. За това се грижи хормонът на растежа (HGH), чиито първи пик на пулсово секретиране е към 01:00 ч при дълбок сън, което означава, че следва да сте заспали до 23:00 ч.

Вижте още: Супер съвети за по-дъгъл и по-здрав живот

3. По-малко стрес

Недоспиването е причина да се уморявате бързо, да губите лесно концентрация и ви прави изнервени. Това повишава кортизола в тялото ви, заради което сте тревожни, а антидотът за това е навременото заспиване с по-дълги цикли на дълбок сън.

4. По-малко болести

Според проучванията хората, които заспиват по-рано, са по-здрави в сравнение с тези, които работят нощни смени или си лягат много късно. Най-честите заболявания на вечно недоспалите си са диабет от втори тип, сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама