Ето какво ще се случи, ако замените бялото брашно с такова от лимец


Ето какво ще се случи, ако замените бялото брашно с такова от лимец
Снимка: iStock

Лимецът се е използвал преди много години и се смята за най-полезния вид жито, тъй като е натурален продукт. За него можем да сме сигурни, че не се обработва с химикали поради непоносимостта му към тях. Лимецът е мощен антиоксидант и има лечебни свойства.

Много хора вече заменят бялото брашно с такова от лимец и има защо!

Лимецът е богат на магнезий, манган, фосфор, цинк, както и на витамин Е. В него има почти два пъти повече витамин A и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини, а количеството глутен е минимално. Това го превръща в прекрасна алтернатива за хората, които страдат от непоносимост към глутена.

Вижте още: Най-големите ползи от консумацията на леща

Още ползи от лимеца:

Лимецът е храна, изключително полезна за активно спортуващи, тъй като зарежда със сила. От друга страна той подобрява настроението и лекува хронична умора и проблеми със съня. Така дава ценна и дълготрайна енергия на организма.

Освен това зарежда тялото с така необходимите му белтъчини и фибри. Приемът му е препоръчителен при болести и настинки, авитаминоза или минерален дисбаланс, сърдечно-съдови проблеми, болен стомах, за подобряване перисталтиката на червата, при колит, неврози.

Консумацията на лимец не се различава от тази на другите житни култури. Той може да се приема покълнал, сварен, направен на хляб, сладки и соленки, като заместител на ориз и бобови култури. Брашното от лимец е лесно за обработка, има добри вкусови качества и е страхотен заместител на бялото брашно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама