Гладуването забавя стареенето на мозъка и тялото


Гладуването забавя стареенето на мозъка и тялото
Снимка: iStock

Ритуалът на хранене с прекъсвания по време на Рамазана носи младост и здраве на организма, тъй като води до възстановяване на клетките, при условие че се приемат достатъчно течности в часовете, когато не се храним, твърди турски експерт, цитиран от "Дейли Сабах".

Професор Себрем Гюлтекин, ръководител на работната група по имунология към Националната асоциация по алергология и клинична имунология на Турция (AID), заяви, че благоприятното въздействие на гладуването върху здравето е станало съвсем ясно, след като в Асоциацията са изследвали продължително "периодичното гладуване".

Вижте още: Трябва ли да съхраняваме сварените яйца в хладилник?

Обяснявайки, че когато храненето се прекъсва за 14-16 часа, в действие влизат антиоксидантните защитни механизми. Гюлтекин заяви, че в клетките започва възстановяване на ДНК и автофагия, която е начинът на организма да почисти увредените клетки, за да получи нови и по-здрави клетки, което се случва след дълъг период на гладуване.

Гюлтекин заяви, че това прекъсване на храненето играе важна роля в унищожаването на неправилно нагънати или групирани протеини, почистването на увредени органели и елиминирането на вътреклетъчни патогени.

Вижте още: 3 здравословни проблема, които кожата на лицето ви издава

"Дългото оставане без прием на храна води до подобряване на мозъчните функции и до увеличаване на капацитета за учене. Кетонните тела, които се появяват в резултат на разграждането на мастните клетки след продължително гладуване, забавят стареенето на мозъка и тялото ни и играят важна роля за активното функциониране на метаболизма."

Гюлтекин заяви, че дългото гладуване води и до частично подобрение на оплакванията на пациентите с Алцхаймер и Паркинсон.

"Тази ситуация също така намалява риска от затлъстяване, ревматологични заболявания и рак. Доказано е, че при този начин на хранене при пациенти, подложени на химиотерапия, те реагират по-добре на лечението", казва Гюлтекин.

"Ритуалът на прекъсване на храненето през Рамадана, носи младост и здраве на организма, като възстановява клетките, при условие че се приемат достатъчно течности в свободните от хранене часове. Най-важното е, че имунната ни система се възползва от това и извършва ежегодна поддръжка и прочистване на тялото ни".

Източник: БГНЕС

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама