3 здравословни проблема, които кожата на лицето ви издава


3 здравословни проблема, които кожата на лицето ви издава
Снимка: iStock

Кожата по тялото ви може да разкрие здравословното състояние на целия ви организъм. Като част от имунната система, кожата се защитава срещу факторите на околната среда, затова когато тялото ви се бори с едно заболяване, може да забележите реакции и върху кожата си като акне и зачервяване. Ето и как да прочете правилно знаците по кожата.

1. Акне

Причината за появата на акне е хормоналният дисбаланс в организма. В зависимост от местоположението, то може да насочи лекуващия какво не е наред. 

5 билки, които всяка жена трябва да има у дома

- по брадичката

 При много жени акнето се появява на брадичката, която е изключително чувствителна към покачването на прогестерона и тестостерона в тялото. 

Дълбокото кистозно акне по брадичката и по продължението на линията на челюстта може да е признак за поликистоза на яйчниците или различни аномалии, свързани с половите хормони. 

- по челото и бузите

Прекомерното ниво на захар в организма може да е причината за пъпчиците в тези области, затова избягването на сладкото е удачен начин да се справите с нежеланото акне. 

2. Тъмни кръгове под очите

Честа причина за появата на тъмните кръгове под очите или подпухналостта на лицето са алергиите. Хроничните алергии причиняват разширяване на кръвоносните съдове и могат да предизвикат отоци под очите в синьо-лилав оттенък. Много хора не осъзнават, че страдат от алергии, било то от прах или някоя съставка в крема за лице. 

3. Зачервяване

Причината за зачервяванията може да е стрес, храносмилателно разстройство или лупус.

Червените петна, които идват и си отиват по лицето и шията ви, може да са свързани със стреса или да са причинени от колебания в хормоните ви. Така например розацеята, която е съвкупност от малки червени пъпчици, може да бъде признак на храносмилателни заболявания.

Кожата и стомашно-чревния тракт са предназначени за защита на тялото, като поддържат баланса в тази област. Ето защо храносмилателните проблеми могат да окажат влияние върху здравия вид на кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама