Хапвайте риба за дълголетие


Хапвайте риба за дълголетие
Снимка: iStock

Според американски учени консумацията на риба удължава живота с най-малко 2 години. Възрастните хора, които имат високи нива в кръвта на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в мазната риба като сьомгата и в морските дарове, намаляват риска от преждевременна смърт с 25%. Освен това рискът от смърт в резултат на сърдечно-съдово заболяване намалява с ⅓ спрямо възрастните отбягващи риба.

ЕТО ЗАЩО ДА ПОХАПВАТЕ ПОВЕЧЕ СПАНАК

Това е първото изследване по рода си, анализиращо връзката на консумацията на риба и смъртността. Изследователи от Харвардското училище по обществено здраве и Вашингтонския университет установяват, че хората на 65-годишна възраст с най-високи нива на омега-3 мастни киселини в кръвта живеят средно с 2,2 години повече от хората с най-ниски нива.

Макар приема на риба от дълго време да се счита за част от здравословната диета, малко са изследванията на връзката между нивата на омега-3 в кръвта и смъртността при възрастните хора.

„Нашето откритие потвърждава важността на достатъчни нива омега-3 в кръвта за здрава сърдечно-съдова система и показва, че по-късно в живота ползотворното въздействие може да увеличи оставащите години живот.“ - казва ръководителят на изследването доц. Дариуш Модафариан.

Рибата осигурява омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за развитието на мозъка и се смята, че намаляват възпалителните процеси в мозъка, сърдечно-съдовата система и в други клетки.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама