Хранете се така, за да предотвратите появата на камъни в бъбреците


Хранете се така, за да предотвратите появата на камъни в бъбреците
Снимка: iStock

Камъните в бъбреците са малки, твърди образувания, които се образуват в бъбреците, когато определени минерали се натрупват в урината. Те могат да причинят силна болка, особено когато се придвижват през пикочните пътища. За щастие, проучванията показват, че това, което ядем и пием, играе важна роля в предотвратяването на камъните в бъбреците.

Какво да консумирате, за да предотвратите камъните в бъбреците

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да предотвратите образуването на камъни в бъбреците, е да пиете много вода. Поддържането на добра хидратация помага за разреждане на веществата в урината, които водят до образуването на камъни.

Още: Бъбречно заболяване: 5 симптома, за които жените трябва да внимават

Колкото повече вода пиете, толкова по-малък е шансът минералите да се слепят и да образуват камъни. Повечето лекари препоръчват да се стремите да пиете поне 8–10 чаши вода на ден, а дори и повече, ако живеете в горещ климат или често спортувате.

Известно е, че и някои храни помагат за предотвратяването на камъни. Например, плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода и цитрат могат да намалят риска от образуване на камъни.

Цитратът е естествено вещество, което помага да се предотврати слепването на кристалите. Цитрусовите плодове като лимони, портокали и лайм са особено полезни. Проучвания показват, че редовното пиене на лимонада или портокалов сок може да помогне за намаляване на вероятността от образуване на камъни.

Храните, богати на калций, също са важни. Много хора мислят, че трябва да избягват калция, за да предотвратят образуването на камъни, но това не е вярно. Приемането на достатъчно калций от храната (а не от добавки) всъщност помага, защото той се свързва с оксалата в червата.

Още: Популярни хранителни добавки, които тайно вредят на бъбреците

Оксалатът е съединение, което се съдържа в много храни и може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Когато калцият и оксалатът се свързват в червата, те напускат тялото чрез изпражненията, вместо да образуват камъни в бъбреците. Добри източници на калций са нискомасленото мляко, киселото мляко и сиренето.

Консумирането на достатъчно плодове и зеленчуци като цяло също помага, защото те намаляват киселинността на урината. По-алкалната среда на урината затруднява образуването на определени видове камъни. Листните зеленчуци (с изключение на спанака, който е с високо съдържание на оксалат), чушките и краставиците са добър избор.

Пълнозърнестите храни като овес, кафяв ориз и пълнозърнест хляб осигуряват фибри, които поддържат здравето на бъбреците и помагат за намаляване на риска от камъни. От друга страна, диетите с високо съдържание на захар и сол могат да увеличат риска.

Кои храни повишават риска от камъни в бъбреците

Още: 7 признака за бъбречно заболяване, които сме склонни да пренебрегваме

Твърде много натрий (сол) кара бъбреците да изхвърлят повече калций, което може да доведе до образуване на камъни. Намаляването на преработените храни, солените закуски и бързото хранене е разумно решение.

Животинските протеини, като червено месо, птиче месо и яйца, също могат да повишат риска от образуване на някои камъни, особено камъни от пикочна киселина. Прекалената консумация на протеини увеличава киселинността на урината и понижава нивата на цитрат. Ето защо много експерти препоръчват да се ограничава консумацията на животински протеини и да се ядат повече растителни храни, когато е възможно.

 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички