Има ли полза от хранителните режими за отслабване?


Има ли полза от хранителните режими за отслабване?
Снимка: Pixabay.com

Независимо дали искате да отслабнете с 10 или 50 килограма, свалянето на излишното тегло е трудна работа. Ако сте опитвали преди и не сте постигнали целта си, мотивацията да опитате отново сигурно е отслабена. 

Но не е задължително да отслабнете с много килограми, за да почувствате полза за здравето си. Дори ако стопите  едва 5% от телесната си маса, може да подобрите здравето си по много начини.   За целта трябва да спазвате определен хранителен режим – този съвет ще ви даде всеки здравен специалист по храненето.

А дали ще имате полза от него, зависи до кога и доколко стриктно ще го спазвате. Азбучна истина е, че най-правилният хранителен режим за отслабване е този, който от един момент нататък се е превърнал в начин на живот. Тук ще посочим най-важните доказани ползи за здравето от отслабването и съвети как да го направите  безопасно.  И така, намаляването на теглото помага за:

●      Регулиране на  кръвната захар и диабета

Излишната телесна мазнина води до увеличаване на мастната тъкан , което причинява възпаление и пречи на функцията на инсулина - хормонът, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар . 

Загубата на тегло намалява мастната тъкан, което позволява на тялото да управлява кръвната захар по-ефективно. Освен това не е нужно да отслабвате толкова много, за да видите резултатите. Изследванията показват, че само 5% намаление на телесното тегло подобрява нивата на кръвната захар при възрастни. 

●      Подобряване функцията на сърцето 

Отслабването облекчава работата на сърцето, като  намалява натиска върху артериите. В резултат на това се намалява кръвното налягане, както и нивата на т.н. лош холестерол, който увеличава риска от сърдечни заболявания,.

●      Намаляване на риска от инсулт 

Наднорменото тегло може да повиши кръвното налягане и следователно риска от инсулт . Това е така, защото високото кръвно налягане натоварва кръвоносните ви съдове, което ги прави по-твърди и по-вероятно да предизвика съсирване на кръвта. 

●      Подобряване на съня 

Хората с наднормено тегло са по-склонни да страдат от сънна апнея - разстройство, характеризиращо се с нарушено дишане по време на сън. Чисто физически наднорменото тегло  увеличава мастните натрупвания във врата, което може да запуши дихателните ви пътища. 

Ако страдате от сънна апнея, загубата на тегло вероятно няма да излекува напълно състоянието. Въпреки това, ако отслабнете дори само с 10% до 15%, ще подобрите качеството на съня си  и ще намалите тежестта на сънната апнея, показват изследвания на Националната фондация за сън . 

●      Подобрява движението  

Загубата на тегло облекчава натиска върху коленете и ставите, което ще ви направи по-подвижни. Това би намалило болките, които обикновено сте изпитвали при ходене и изкачване на стълби.

●      Повишаване на енергията 

Тъй като загубата на тегло може да подобри съня, може също да се почувствате по-енергични през деня. Наднорменото тегло също означава, че тялото ви трябва да работи повече, за да се движи. Следователно свалянето на няколко килограма означава, че изразходвате по-малко енергия за движение. Той също така подобрява дихателната функция, което също може да ви накара да се почувствате по-енергични.

●      По-високо сексуално влечение

Изследвания за връзката между наднорменото тегло и сексуалното желание доказват, че наддаването на тегло повишава нивата на глобулина, свързващ половите хормони (SHBG) в кръвта. Това може да понижи нивата на свободния тестостерон и да намали либидото ви. 

●      Намален риск от някои видове рак 

Според Американското онкологично дружество се смята, че наднорменото телесно тегло е причина за около 11% от раковите заболявания при жените и около 5% при мъжете. Затлъстяването увеличава риска от развитие на няколко различни вида рак, включително:

●      Рак на ендометриума;

●      Рак на гърдата (при жени след менопауза);

●      Рак на бъбреците;

●      Рак на черния дроб;

●      Рак на панкреаса.

Точната връзка между наднорменото тегло и рака все още не е известна, но изследователите смятат, че причината е възпалението, дължащо се на висцералната мазнина - мазнината около жизненоважни органи. Загубата на тегло може да намали риска от развитие на тези видове рак.

●      Повишаване на  самочувствие 

Психологическата полза от отслабването също не е за пренебрегване. Доказано е, че само няколко свалени килограма веднага подобряват настроението и повишават самочувствието ви за общуване с околните. 

Всичко това може да се постигне с правилен хранителен решим и промяна в начина на живот. Разбира се, преди да пристъпите към това, непременно се консултирайте с вашия лекар. Той ще ви посочи как да го направите най-безопасно и безболезнено за вас самите. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички