Има връзка между диетите и социалните мрежи


Има връзка между диетите и социалните мрежи
Снимка: iStock/Guliver

Учени откриха пряката връзка между поведението на човек в социалните мрежи и успеваемостта на диетите, които спазва. Нещо повече, експеримент на Технологичния университет в Джорджия е установил, че успехът (или пък провалът) ни в диетите може да се определи с точност до 77% в зависимост от набора думи и фрази, които използваме в Twitter, например.

Според водещият изследовател на проекта проф. Мунмун де Кодури "колкото по-успешно хората се придържат към дневните си цели в храненето, толкова по-позитивно отношение демонстрират в социалните си взаимоотношения".

Подобни позитивни изказвания могат да са "Ако не се проваляш, значи не се опитваш достатъчно усърдно", "Ако никога не се спънем, никога няма да паднем. А ако не падаме, никога няма да се научим как да растем".

Други отличителни страни на хората, справящи се със спазването на хранителния си режим, са честото акцентиране върху теми като фитнес и здраве и по-откритата и приятелски настроена комуникация с виртуалните си последователи. Освен това - чрез позитивната си енергия, споделянето на здравословни рецепти, мотивиращи мисли и трикове за упражнения, те изграждат по-голяма мрежа от приятели, които ги подкрепят и това неминуемо се отразява на желанието им да продължат с преследването на целите си.

Колкото до тези, които постоянно се провалят в опитите си да спазват диета или да се придържат към здравословен хранителен режим? Тяхното съдържание в Twitter често демонстрира отрицателен тон, страх или пък омраза, породени от поредното разочарование. Според де Кодури при тях постоянно може да се забележи как се оплакват от липсата си на настроение, от всякакъв вид болки, от случилото се в ежедневието им или накратко ... животът им се струва вечно черен.

За да достигнат до тези заключения изследователите са прегледали над 2 млн. туита от близо 700 потребителя. Отделните туитове са били анализирани за наличието на лингвистични похвати, които разкриват връзка между израза на емоционалност и здравето/ благосъстоянието на човека. Наред с афективните и когнитивните аспекти, лингвистичният стил на публикациите също е бил поставен под лупа. Де Кодури се надява, че този аналитичен похват ще създаде благоприятни условия за подобряване на здравословното състояние и прихващане на емоционалното състояние на човек, така че да му се подаде по правилен начин ръка, когато реши да се отказва или изпада в депресия.

Източник: БГНЕС

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама