Интерактивна галерия помага на хора с хранителни проблеми (ВИДЕО)


Интерактивна галерия помага на хора с хранителни проблеми (ВИДЕО)
Снимка: Студио Actualno

SML Аrt е пореден проект на екипа психолози и психотерапевти от "Живот на килограм" - благотворителна програма, насочена към учениците от 12 до 18 години, която си поставя амбициозната цел да промени тревожната тенденция към непрекъснато увеличение на случаите на проблеми с храненето.

Чрез творчески подход и игрови методи, вдъхновени от метода на психодрамата, младите хора осъзнават връзката с храната и възпитават у себе си бдителност към хранителни проблеми. За съжаление, възрастта на тийнейджърството е моментът, когато подобни душевни страдания се появяват за пръв път. Затова и превенцията трябва да започне много рано. До този момент през програмата са преминали стотици ученици в десетки учебни заведения в цялата страна.

"SML Art е виртуална арт психологическа платформа, в основата на която е творчеството като конструктивна стратегия за справяне с хранителните проблеми. Платформата е логичeско продължение на всичко, което сме правили в благотворителния проект "Живот на килограм". SML Art дава възможност на посетителя да бъде както наблюдател, така и участник. Освен това там могат да се видят произведения на хора, които страдат или са страдали от хранителни разстройства. Посещавайки тези платформа човек се среща и със себе си, задавайки си важни въпроси." Това заяви психологът и основател на SML Art Любомира Манчева в "Студио Actualno".

За максимална достъпност за хора с увреждания, съдържанието може да се чете или да се слуша като аудиозапис.

Това е първата интерактивна галерия с творчество на хора, страдащи от анорексия, булимия, хиперфагия и други хранителни разстройства. Създателите ѝ си поставя задачата да повишат информираността в обществото за този вид душевни страдания с помощта на приятелски разговор и разбиране, а не със заклеймяване и назидание. Крайната цел е превенция на хранителните разстройства.

На 5-ти ноември (четвъртък) в 19:00 часа в сайта на SML Art ще има една виртуална разходка, съпътствана от психотерапевт и всички желаещи могат да участват и дискутират заедно в реално време.

"Най-важното с тези проекти е, че успяхме в общественото пространство да заговорим за тези сериозни теми и ми се струва, че има промяна в нагласата на хората. Срамът ходи ръка за ръка с хранителното разтройство, срамът идва от усещането за провал, че разочароваш другите или не покриваш техните очаквания. Срамът е свързан и с кризите на преяжване и срама от собственото тяло. Хората отиват на психолог едва когато страданието е взело връхната си точка, когато човек усеща че нещата вече са извън неговият контрол и вече не им се живее", категорична е Любомира.

Как да разпознаем първите симптоми на анорексията и булемията и как да им противодействаме, вижте в разговора с Любомира Манчева.

Сподели с твоите приятели

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама