Как да имаме по-здраво сърце


Как да имаме по-здраво сърце
Снимка: iStock/ Guliver

Сърцето е най-важният орган в тялото ни. Разбира се, че всеки орган е много важен, но сърцето е неуморният мотор, който поддържа живота в нас.

По различни причини обаче, невинаги се грижим правилно за него. Товарим го с нездравословна храна, пушене и други вредни навици. Какво трябва да направим, за да подобрим здравето на собственото си сърце?

1. Намалете или откажете цигарите

Година след като пушач откаже цигарите, рискът от инфаркт намалява наполовина.

2. Тренирайте някакъв спорт

Плуването, тичането, тенисът, вдигането на тежести и дори обикновеното ходене намаляват риска от сърдечен удар и инсулт - достатъчно е да тренирате само половин час на ден.

3. Отслабнете

Колкото повече излишни мастни клетки има в тялото, толкова по-интензивно сърцето трябва да изпомпва кръвта, за да ги насища с кислород.

4. Яжте повече фибри

Фибрите помагат да се намали нивото на лошия холестерол, който запушва кръвоносните съдове и пречи на нормалното функциониране на сърцето. В допълнение, диетичните фибри нормализират нивата на кръвната захар.

5. Яжте растителни мазнини

Растителните мастни киселини буквално "поправят" повредените съдове, правят ги еластични и могат да издържат дори на високо кръвно налягане. За да ги включите в диетата си, яжте зеленчуци, плодове, ядки, авокадо, растителни масла.

6. Яжте плодове и зеленчуци

Те са не само източници на фибри, но и богати на биологично активни вещества и компоненти като калий и магнезий, които са необходими за съкращаването на сърдечния мускул.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама