Как да преборите есенните вируси при децата без антибиотици


Как да преборите есенните вируси при децата без антибиотици
Снимка: iStock

Най-честите причини за консултация с лекар при децата са повтарящи се инфекции, които през есенно-зимния сезон се проявяват с по-голяма честота, дори на всеки 2-3 седмици. Има ли място хомеопатията при лечението на често боледуващи деца и съществуват ли безспорни доказателства за ефективността на метода е една от темите, за които международната научна и медицинска образователна кампания „За Хомеопатията“ дава информация Д-р Василка Юрукова, хомеопат и специалист по вътрешни болести, дългогодишен преподавател по хомеопатия в редица медицински университети в България и САЩ, представи научни доказателства, ефективността на метода върху детското здраве.

„В моята над 20-годишна практика, редовно се срещам с едно и също оплакване от родителите на моите малки пациенти. Детето боледува много често, налагало се е да приема над 4-6 антибиотични курса годишно, а всички търсят най-щадящото и ефикасно лечение без странични ефекти. И това е хомеопатията.

Най-честите заболявания, които лекуваме с хомеопатия в детска възраст са увеличена „трета“ сливица, рецидивиращи хреми, синузити, ангини и ушни инфекции, рецидивиращи бронхити, кожни и дихателни алергии, включително бронхиална астма. При всички мои пациенти хомеопатията дава изключително добър ефект, който се потвърждава и от множеството медицински проучвания, които съществуват по темата.“, коментира д-р Василка Юрукова.

Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е EPI3 и е проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То показва, че при еднакви здравни резултати пациентите лекувани с хомеопатия 1 и 2 от инфекции на горните дихателни пътища приемат с 57% по-малко антибиотици и с 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни.

Съществуват и редица медицински проучвания за приложението на хомеопатията при лечение на остри дихателни и ушни инфекции при децата, които еднозначно показват ефективност и изключват плацебо ефекта заради възрастта на пациентите:

- При група от 75 деца на възраст от 18 месеца до 6 години с остър отит до 36-ия час от началото на оплакванията, се отчита значително намаляване на симптомите още на първите 24 часа и 64 часа след започване на лечението, което доказва позитивния терапевтичен ефект от хомеопатията, сравнена с плацебо. 

- Рандомизирано контролирано пилотно проучване сравнява ефективността на хомеопатия и конвенционална терапия при остър среден отит. Резултати показват, че подобрението на симптомите е по-бързо в групата, на която е предлагана индивидуалната хомеопатична терапия. В конвенционалната група са предписани антибиотици при 97,5% от случаите, а в хомеопатичната група не се е наложил прием на антибиотик.

- Проучване върху хомеопатично и конвенционално лечение на остри дихателни и ушни оплаквания, проведено в САЩ и 7 европейски държави сред 1577 възрастни и деца показва, че в доболничната медицинска помощ, хомеопатията не е по-малко ефикасна от конвенционалната медицина. 

- Проучване върху дълготрайния ефект от хомеопатично лечение върху 3981 пациенти (1 130 деца и 2851 възрастни) показва, че тежестта на заболяванията и качеството на живот са с подчертано и трайно подобрение по време на приема на хомеопатия, както и че хомеопатичната терапия може да играе полезна роля като дълготрайна терапия на болни с хронични заболявания.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама