Как се лекува леката форма на коронавирус


Как се лекува леката форма на коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Медицински протокол, публикуван от МБАЛ "Здравето" в София, дава интересни насоки как се лекува COVID-19, макар че много от тях са строго специализирани. И все пак – има основни препоръки, които могат да бъдат разбрани от всеки. Разбира се, не бива да се забравя, че всеки организъм има своите уникални особености, затова и всяко лечение следва да бъде задължително консултирано с лекар, особено за нова болест, каквато е COVID-19.

В публикувания протокол ясно се прави разграничение в сериозността на протичането на болестта – леко, умерено и тежко. Класификацията се прави на база сериозността на симптомите. За леко протичане се счита това, при което няма данни за пневмония или хипоксия. Припомняме, че хипоксията е недостатъчното снабдяване с кислород на клетките, тъканите и органите в човешкото тяло, а показателят, показващ ниско ниво на кислорд в кръвта, се нарича сатурация. Умереното протичане е това, при което няма данни за тежка пневномния, но пневмония има, т.е. сатурацията е над 90%. При тежкото протичане говорим за пневмония плюс сатурация под 90%, тежък дихателен дистрес.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ СИМПТОМИТЕ НА КОРОНАВИРУСА

При леката форма на заболяване лечението се провежда вкъщи. То включва дневен прием на витамин C 500 милиграма BID, на цинк – 75 до 100 милиграма, 10 милиграма Мелатонин при нужда, между 75 и 325 милиграма аспирин, освен ако има контраиндикации, витамини от група B. Препоръчително е болните да мерят сатурацията си с домашен пулсоксиметър.

Как точно да използваме пулсоксиметъра, какви са препоръките при по-тежко протичане на болестта и примери за препоръчителни хранителни добавки – НАУЧЕТЕ ТУК!

ПИЙТЕ ТЕЗИ ВИТАМИНИ, ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ КОРОНАВИРУС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама