Пийте тези витамини, за да се предпазите от коронавирус


Пийте тези витамини, за да се предпазите от коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Количеството информация, което имаме за COVID-19 нараства с всяка секунда. Но дали хранителните добавки, които се продават свободно в аптечната мрежа, действително могат да предотвратят или да лекуват коронавирус, не е ясно. Тъй като болестта е доста нова, учените не разполагат с големи изследвания или база данни, за да ни дадат най-добрите отговори. Но някои проучвания разглеждат резултатите на пациенти, които рутинно приемат определени добавки и откриват обещаващи закономерности. Ето кои са витамините под формата на добавки, които освен че могат да предпазят от коронавирус, но и помагат за по-лесното прекарване на болестта.

Витамин D

Наричан „слънчевият витамин“, тъй като тялото го произвежда естествено в присъствието на ултравиолетова светлина, витамин D е една от най-добре проучените добавки. Някои храни, включително риба и млечни продукти, също са с високо съдържание.

Витамин D помага за укрепването на имунната система. Но имайте предвид, че предозирането може да създаде здравословни проблеми, водещи до опасно високо натрупване на калций в кръвта.

НОВ СИМПТОМ НА COVID-19 ЗАСЯГА ВСЕКИ ШЕСТИ

Цинк

Цинкът, минерал, намиращ се в клетките, може да бъде намерен в някои видове месо, боб и стриди. Той играе няколко поддържащи роли в имунната система, които не бива да бъдат пренебрегвани, особено в сезона на настинките и грипа. Цинкът помага и за клетъчното делене и растеж.

Изследванията предполагат, че използването на добавка с цинк веднага след появата на първите симптоми на коронавирус, може да ги накара да изчезнат по-бързо. Минералът показва достатъчно обещаващи резултати, така че е добавен към лечения с хидроксихлорохин.

Витамин С

Наричан L-аскорбинова киселина, витамин С има доста ползи в организма. Намира се естествено в плодовете и зеленчуците, особено в цитрусите, чушките и доматите.

Това е мощен антиоксидант, който е важен за здравата имунна система и предотвратява възпалението. В крайна сметка, витамин С е евтин и безопасен, не може да се предозира с него, така че си струва да го приемате допълнително през студените месеци.

КОЯ КРЪВНА ГРУПА Е НАЙ-РИСКОВА ПРИ COVID-19

Витамин Е има важна роля в имунната система, но не е научно доказано, че е от полза за пациентите с COVID-19. Въпреки това, много болни хора, лекуващи се в домашни условия, споделят, че са усетили по-бързо подобряване.

Витамин К пък е важен за поддържане на баланса на съсирването/разреждането на кръвта. Ново проучване показва, че пациентите с коронавирус, които са с дефицит на витамин К имат по-лоши резултати и по-често стигат до интензивното отделение. Все още обаче няма проучване, показващо ползата от допълнителния прием на витамин К.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама