Как да се справим с умственото напрежение?


Как да се справим с умственото напрежение?
Снимка: Селеногин Супер

Стресът е навсякъде и е неизбежен. Часовете от деня никога не стигат, сметките идват всеки месец, задълженията се трупат и отнемат от времето ви за почивка – напрежението се увеличава и всичко това води до хроничен стрес. А стресът може да навреди на физическото ви здраве, на емоционалното ви равновесие, да намали способността ви да мислите ясно, да функционирате ефективно и да се наслаждавате на живота.

Но как да разберете дали страдате от прекомерно умствено напрежение, прерастващо в хроничен стрес?

Наблюдавайте се – определени симптоми ще ви покажат, че в тялото ви има прекомерен прилив на хормони на стреса. Този прилив на хормони е известен като реакцията „бий се или бягай“. Адреналинът и норадреналинът повишават кръвното ви налягане, увеличават сърдечната честота и скоростта, с която се потите. Кортизолът, друг хормон на стреса, освобождава мазнини и захар в тялото ви, за да увеличи енергията ви. Това подготвя тялото ви за спешна реакция.

След като натискът или заплахата преминат, нивата на хормоните на стреса обикновено се връщат към нормалното. Но ако се намирате под постоянно умствено напрежение, тези хормони остават високи. С течение на времето натрупването на тези химикали, може да навреди на здравето ви.

В резултат на това, е възможно да изпитвате главоболие, мускулно напрежение, болка, гадене, лошо храносмилане, световъртеж, безпричинна болка, учестено дишане, сърцебиене, повишаване на кръвното налягане. В дългосрочен план това може да ви изложи на риск от инфаркти, инсулти, депресия или силна тревожност.

Но въпреки че изглежда, че не можете да направите нищо срещу трупащото се напрежение, вие имате много повече контрол, отколкото си мислите. Съзнателното и ефективно управление на стреса, може да ви помогне да преодолеете неприятните симптоми, както и да ви позволи да се чувствате по-щастливи, здрави и продуктивни.

Започнете с някои малки стъпки:

• Осъзнайте кой е основният ви източник на стрес. Опитайте са да установите, кои ситуации ви карат да се чувствате преуморени и изнервени, следете за физически предупреждения като напрегнати мускули, преумора, главоболие или мигрена. Ако е възможно, намерете практично решение, за да елиминирате тези ситуации от ежедневието си. Преразгледайте графика си и намерете повече време за почивка и приятни разтоварващи дейности.

• Хранете се здравословно. Здравословната диета може да намали рисковете, които стресът причинява на тялото ви. Можете да предпазите здравето си, като се уверите, че с храненето си осигурявате адекватни количества витамини и минерали.

• Не прекалявайте с пушенето и употребата на алкохол. Въпреки че се смята, че никотинът и алкохолът намаляват напрежението, това схващане е подвеждащо. Изследванията показват, че пушенето създава незабавно, временно усещане за релаксация, но може да увеличи чувството на тревожност. По подобен начин действа алкохолът – той може да влоши съществуващи психични проблеми и да ви накара да се чувствате по-тревожни и депресирани, в дългосрочен план.

• Осигурете си спокоен сън. Проблемите със съня са често срещани, когато страдате от стрес. Възможно е да се будите през нощта и тревожните мисли да не ви позволяват да заспите. Възможно е и просто да не си осигурявате достатъчно време за сън. Постарайте се да намерите адекватно решение на тези проблеми, за да не влошите симптомите на умствено напрежение и да позволите на тялото ви да се възстанови.

• Правете упражнения. Редовните аеробни упражнения имат способността да ободряват и релаксират, да осигуряват спокойствие, да противодействат на депресията и да разсейват стреса. Дихателните упражнения и йогата имат подобно действие, заслужава да им отделите поне малко време и да ги включите в ежедневието си.

И сега, след като вече знаете какви стъпки да предприемете, за да излезете от режима „бий се или бягай“, нека видим как Селеногин Супер може да подкрепи нервната ви система и да ви стане верен помощник в борбата с умственото напрежение и стреса.

Една от основните активни съставки в Селеногин Супер е цитиколинът. Цитиколинът, е надежден източник на холин. Холинът, от своя страна, е изключително важен микроелемент, който има свойството да подпомага мозъчната функция и да се грижи за паметта. Сигурно сте забелязали, че в периоди на стрес, ставате разсеяни, губите концентрацията си и започвате да забравяте определени неща. Приемът на цитиколин може да ви помогне да преодолеете тези неприятни ефекти. Проучванията показват, че цитиколинът стимулира и повишаването на нивото на допамин в мозъка. Допаминът отговаря за мотивацията и за доброто настроение, а ниското му ниво може да предизвика депресия и инертност.

В Селеногин Супер цитиколинът е комбиниран с цял коктейл от активни вещества, подкрепящи мозъка и нервната система - селен, биотин и пантотенова киселина. Но нека обърнем по-подробно внимане на още една съставка в Селеногин – екстрактът от Гинко билоба. Екстрактът от Гинко билоба има доказано благоприятен ефект при проблеми с паметта, раздразнителност, главоболие и шум в ушите. Но по-интересното е, че клиничните проучвания показват, че едновременният прием на екстракт от листата на Гинко билоба и цитиколин, стимулира мощно когнитивните функции и паметта, като дори може да забави развитието на деменция. Комбинираната употреба на таблетки цитиколин и Гинко билоба може да подобри микроциркулацията на мозъка, да насърчи възстановяването на мозъчната функция и да подкрепи мозъчната дейност, особено по време на стрес.

В крайна сметка стресът не е присъда, затова – ако водите балансиран начин на живот, подкрепяте мозъка и тялото си с подходящите хранителни вещества и си давате достатъчно време за забавления и почивка, ще увеличите издръжливостта си и ще започнете посрещате предизвикателствата по-спокойно и безболезнено.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички