Как да включиш джусинга в ежедневието си


Как да включиш джусинга в ежедневието си
Снимка: iStock/Guliver

Да включиш пиенето на прясно изцедени сокове и смутита в ежедневието си, изобщо не е трудно. Има много начини и варианти.

Много важно нещо, което искам да отбележа и изясня е, че да добавиш свежи плодове и зеленчуци в менюто си, да пиеш сокове и смутита, изобщо не означава да се храниш само с това. Има много различни програми, които са свързани с изчистване на организма, при тях за определен период се приема само течна храна. Но не е задължително да правиш такива изчиствания или може да ги правиш веднъж годишно, за да се заредиш максимално с енергия, да премахнеш от тялото си натрупалите се токсини, да дадеш на стомаха си малко почивка и да помогнеш на тялото си да се излекува.

През останалото време соковете и смутитата може да пиеш между храненията или като закуска или обяд. Всеки организъм е различен, всеки от нас има различна програма, някои се натоварват повече, други по-малко, някои имат по-бърз метаболизъм, други по-бавен. От това се определя колко и каква течна храна ще включиш в дневното си меню :)

Според мен има три начина, по които може да включиш Джусинга в ежедневието си:

1. Джусинг + нормално хранене

В този случай, соковете и смутитата могат да се използват като заместител на закуска или обяд или да се пият между храненията, преди или след тренировка. Аз препоръчвам да се пият повече зеленчукови смутита и сокове. Тези с повече плодове е най-удачно да се пият сутрин, преди или след тренировка. Тъй като те са по-калорични и дават повече енергия. Ако си начинаещ в Джусинга, започни с по-плодови сокове и постепенно преминавай към по-зеленчукови. Така ще свикнеш с вкуса.

2. Джусинг + сурова храна

Този тип се води детоксикация. Не е толкова ограничаваща в сравнения с детокс програмите, които включват само сокове, защото ти позволява да ядеш салати, плодове и зеленчуци, допускат се дори и леко задушени зеленчуци. Идеята е да се пият предимно сокове и смутита (отново предимно с повече зеленчуци, не само плодови), около 2 литра и ако имаш място да хапнеш някоя салата или плод. Например сутрин закусваш смути или сок, на обед хапваш салата от зеленчуци и вечерта отново сок или смути. Може да пиеш и зеленчукови сокове като следобедна закуска или преди хранене, включващо твърда храна. Важно е и да се пие много вода.

Идеята е да не сме гладни и да пием предимно сокове пред твърда храна. Продължителността на детокса може да определиш сам, според това как ти се отразява и как се чувстваш.

По време на такъв режим, трябва да премахнем всички вредни храни от менюто си – бяло брашно и захар, обработени и пържени храни, млечни и месни продукти, газирани напитки, алкохол, кофеинови напитки, кафе.

3. Джус Фаст

Този тип детоксикация включва пиене само на прясно издени сокове и смутита от плодове и зеленчуци. Те заместват напълно храненията през деня, могат да се пият от 3 до 5 пъти на ден. От моя гледана точка и тестове, най-добре е соковете и смутитата да се пият през 3 часа, за да не огладняваме прекалено много. Може да се пие билков чай и е задължително да се пие много вода.

Този тип детокс не е гладуване, идеята му е да се изчистим от натрупалите се токсини, да позволим на стомахът ни да си почине и на тялото ни да се излекува и възстанови. Преди да започнеш такъв тип изчистване, може да преминеш на по-лек хранителен режим, за да подготвиш тялото си и да не го стресираш.

Как работи: когато приемаме течна храна, тялото ни спестява енергията, която иначе изразходва за да обработи твърдата храна. С тази енергия, тялото започва да се лекува и изчиства. По-време на детокса тялото се обръща към черния дроб като към заместващ източник на енергия, така запасите от захар се превръщат в глюкоза. Обикновено до третия ден всичките запаси са изразходвани. След като това се случи, започват истинските ползи от Джус фаста. Тялото започва да разрушава и премахва токсините от мастните тъкани. Кръвоносната система доставя повече кислород на тялото и се освобождава енергия, която използваме за възстановяване на всичко повредено.

Принципно тялото постоянно се чисти и възстановява, но когато го атакуваме с много лоши храни, когато околната среда е замърсена и сме подложени на много стрес, то няма как да се справи със всичко това наведнъж. За това е хубаво от време на време да му помагаме, да му предоставим много ценни хранителни вещества и да му дадем възможност да се излекува.

Този тип детокс може да има различна продължителност – от 3 дни до колкото поискате. Според мен за съвсем начинаещи е хубаво да започнат с един ден, за да видят как се чувстват. След това да опитат 3 дни, а по-натам и седмица. Ако за първи път правиш подобен детокс, през първите няколко дни може да имаш главоболия, те преминават след като организма се освободи от вредните захари, зависимостта от кафето и лошите храни.

Хубаво е да правите подобно изчистване поне 2 пъти в годината или всяка седмица по 1 ден.

Съвети:

* За да започнеш каквато и да било детоксикация, е хубаво да се съобразиш с физическото ти състояние в момента – бременност, диабет, хранителни разстройства, лекарства, анемия и други проблеми. Най-добре е да се консултираш с личен лекар или диетолог ако не си сигурен, че детокс ще е безопасен за теб.

* По възможност избирай органични/био продукти. Поне тези, които са в списъка на най-замърсените.

* Взимай като добавка пробиотици.

* Прави соковете и смутитата си от разнообразни плодове и зеленчуци – да има от различните цветове.

* Пий много вода.

* Мисли положително.

* Пий соковете си прясно изцедени.

* Не се притеснявай ако имаш главоболия или спад на енергията първите 2-3 дни.

* Приемай фибри, за да изчистиш червата си

* Движи се повече, поне по 20 минути на ден прави нещо по-активно, дори да е бързо ходене. Важното е да се изпотиш.

* Не консумирай – пържени, млечни, месни храни и такива, които съдържат захар и брашно.

Източник: zdravei.org

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама