Как най-често се предпазват българките от забременяване


Как най-често се предпазват българките от забременяване
Снимка: Thinkstock/Guliver

Според национално представително проучване, проведено в началото на юни т. г., най-популярният метод за предпазване от нежелана бременност е мъжкият кондом (посочен от 90% от анкетираните), следван от противозачатъчните хапчета (87%) и вътрематочното устройство – спирала (71%).

Като най-често използваните методи за предпазване от непланирана бременност участниците в проучването посочват мъжкия кондом (28%) и метода на прекъснатия полов акт (12%). Интересно е да се отбележи, че това не са най-надеждните методи за предпазване от забременяване.

При използването на мъжкия кондом като метод за предпазване от непланирана бременност 18 от 100 жени годишно ще забременеят, а при метода на прекъснатия полов акт цифрата е още по-голяма – 22 от 100 жени. За сравнение, при използването на противозачатъчни хапчета непланирана бременност ще има при 90 от 1000 жени годишно, а при използването на вътрематочна система (хормонална система) и вътрематочно устройство (спирала) – при 2 от 1000 жени годишно.

Според проучването 18,5 % от жените в България са правили аборт, а при 85% от тях абортът е причинил физически или психически дискомфорт, или и двете. В същото време 39% от жените, които не планират да имат дете за момента, биха направили аборт, ако се стигне до ситуация на непланирана бременност.

Непланираната бременност е глобален проблем, свързан със значителни разходи за здравеопазване и социални услуги, както и емоционален стрес за жените и техните семейства. Инвестирането в семейно планиране, както и в здравни услуги за майката и новороденото, могат да спасят много животи. Приблизително 33 милиона от непланираните бременности годишно са резултат от грешки в контрацепцията или неправилното ú използване.

Проучването е проведено с цел да се изследват нагласите сред българското население спрямо различните методи за контрацепция и предпазване от непланирана бременност и е част от кампанията „Контролирай изненадите“, която се организира съвместно от Байер България ЕООД и Българското научно дружество по акушерство и гинекология.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама