Какви хобита влияят положително на човешкото здраве


Какви хобита влияят положително на човешкото здраве
Снимка: iStock

Хобито е не само чудесен начин да прекарате свободното си време, но е и възможност да подобрите здравето си. Според последните проучвания хората, които редовно отделят време на своето хоби, са не само психологически по-балансирани, но и по-малко вероятно да се оплакват от здравето си. В тази статия ще ви разкрием до какви положителни промени в организма могат да доведат някои видове развлекателни дейности.

Ръкоделие

Няма значение дали е плетене на една кука, мъниста или плетене на дрешки - същността на процеса не се променя от това. Монотонните и еднообразни действия ви позволяват да отпуснете мускулите, да понижите кръвното налягане и като цяло да подобрите работата на мозъка. Има дори специално име за това явление - синдром на монотонността. Но тук има едно условие - действията трябва да са автоматични, тоест съзнанието не трябва да се концентрира върху детайлите на процеса. И това е възможно само при дълго занимание на подобно хоби. В противоположна ситуация концентрацията върху еднообразни движения ви позволява да превключите мозъка си в „режим на заспиване“, без да заспите. Той помага да се справите със стреса.

Доброволческа дейност (помощ на други хора)

Очевидно самата способност да се помогне на онези, които имат нужда от помощ, настройва мозъка на по-оптимистично настроение и намалява както риска от самия стрес, така и вероятността от негативни последици от него. И ако вземете предвид, че в същото време се активират специфични центрове на удоволствие в мозъка, става ясно защо доста хора са доброволци.

ЗАЩО АМИНОКИСЕЛИНИТЕ СА ВАЖНИ И КАК ДА СИ ГИ НАБАВИМ

Готвене

Колкото и парадоксално да звучи това, страстта към готвенето ви спасява от затлъстяване. Въпреки че тук няма нищо парадоксално - здравословна храна, приготвянето на която контролирате на всички етапи, което означава, че няма да има излишна захар, сол, консерванти и други отрицателни фактори. И ви насища много по-ефективно от всяка бърза храна. Освен това в процеса на готвене влагате толкова много, че засилвате желанието си да творите и да имате свои собствени шедьоври. Така че да, ако искате да отслабнете - научете се как да готвите.

Основното нещо - не използвайте полуфабрикати - в противен случай няма да има ефект. Само пресни съставки ще ви позволят да контролирате изцяло състава на храната на всички етапи на готвене.

Градинарство

Според експерти, градинарството и друг физически труд на чист въздух укрепват тялото не по-лошо от фитнеса. Така че, когато се занимавате с градинарство, садите или копаете картофи дори -  наистина укрепвате тялото си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама