Какво да направите, ако ви ухапе кърлеж


Какво да направите, ако ви ухапе кърлеж
Снимка: iStock/Guliver

Високи, неокосени треви, влажно и топло време – любимият сезон на кърлежите (и не само). Ухапването от кърлеж само по себе си не е страшно, а случаите, в които се предават заболявания от тях са по-скоро редки, но за сметка на това се лекуват сериозно и продължително. От "Дарик" припомнят някои важни правила, които да спазвате при ухапване от кърлеж.

Ако ще посещавате тревисти места, пръскайте се с репелент и други препарати, продавани в аптечната мрежа (гривни, лепенки, етерични масла). След всеки излет навън преглеждайте кожата и косата си. Ако кърлежът е стоял по-малко от 12 часа, забит в кожата, не може да ви е заразил.

Ваденето – ако не сте сигурни как да извадите кърлежа, по-добре отидете при лекар. Никой няма да ви се смее за това, че баба ви си е вадила кърлежите сама, пък вие отивате на лекар. И това си има обяснение. Бабите ни научиха да задушаваме насекомото с олио, например, и тогава да го извадим. Това обаче го стресира и то може да върне кръв/отрова.

Решили сте все пак да го вадите сами – вземете пинсети или някоя от техните разновидности, специално пригодени за вадене на кърлежи. "Кърлеж се вади, като се хваща най-близо до кожата - там, където е хоботчето му, и се дърпа нагоре. Кърлежът не трябва да се върти. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла. Вадещият да внимава да не изцапа ръцете си. Най-хубаво е да се вади с медицински ръкавици и след изваждането на кърлежа да се дезинфекцират ръцете. Мястото, където е бил кърлежът, също се дезинфекцира", съветва проф. Тодор Кантарджиев от Института по заразни и паразитни болести.

кърлеж

Изваденият кърлеж се гори, освен ако не искате да го занесете в Центъра по заразни и паразитни болести, за да го изследват. Това може да спести изследване на вас самите. Но специалистите така или иначе съветват да се изследва самият ухапан, а не само кърлежът. И двете изследвания се плащат от Вас.

Няколко дни след ухапването наблюдавайте мястото. На 25-30 ден от ухапването, на човека може да се извърши серологично изследване за Лаймска болест с цел доказване на заболяване или не и предприемане на съответното специфично лечение. Такива изследвания се извършват в Националния център по заразни и паразитни болести.

Практиката да се приема антибиотик профилактично след ухапване от кърлеж е по-скоро излишна, защото обикновено той се изписва за пет-седем дни. Ако обаче действително сте заразени с нещо от кърлежа, то курсът на лечение е доста по-дълъг и се действа според конкретната обстановка.

Болестите, които носят кърлежите, са Лаймска болест (която неустановена навреме – ако не знаем, че сме ухапани или не сме се прегледали – може да стане хронична и труднолечима), Марсилска треска, Кримска-конго хеморагична треска, Хеморагична треска с бъбречен синдром, Кърлежов енцефалит, Ку-треска. Няма да ви плашим с последствията от тези заболявания, защото разчитаме, че сте спазили всички съвети дотук и няма да ви е необходимо да знаете повече.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама