Какво да направите при опарване от медуза


Какво да направите при опарване от медуза
Снимка: iStock

Само човек, който е бил опарен от медуза, знае колко е неприятно усещането. Може да почувствате силно изгаряне и болка. А по-късно, в зависимост от отровата на медузата, може да усетите симптоми като гадене, главоболие, спазми, подуване.

Внимание, родители! Винаги бъдете близо до детето си, докато плува в морето. Особено когато става дума за малки деца - изгарянето от докосване на медуза при дете до 3 години може да предизвика подуване и гърчове.

Какво трябва да направите при опарване от медуза?

- Изплакнете засегнатото място с морска вода, за да отстраните парещите частици от нишките на медузата (ако останат върху кожата). В никакъв случай не мийте опареното с прясна или минерална вода - така отровата на медузaта може да абсорбира по-бързо.

- Отровата на медузата има неприятен ефект, така че най-добре да го неутрализирате с лимон. Нанесете сок на мястото на ужилването (ако наблизо има заведение/бар, можете да поискате лимон там).

- Друг вариант е да измиете мястото с разтвор от сода за хляб и вода или разтвор от 5% оцет с вода. В допълнение, гел с хидрокортизон също може да помогне в тази ситуация (продава се в аптеките).

- За да се отървете от неприятната болка, може да използвате обичайните болкоуспокояващи - аспирин, например. Хубаво е да имате и лекарство против алергии.

- Намалете болката със студен компрес. Нанесете върху мястото компрес с лед, като го увиете в памучна тъкан, за да се избегне дразнене на кожата.

КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ, АКО ВИ УХАПЕ КЪРЛЕЖ

Ако опарването засегне очите, лицето или други чувствителни части на тялото, трябва незабавно да се консултирате с лекар, без да предприемат допълнителни действия, освен измиване на мястото. Ако се намирате на някой див плаж, без спасители, трябва незабавно да отидете до най-близкия хотел или ресторант (обикновено те са на пешеходно разстояние) или всяка друга институция и да се обадите на лекар.

Не забравяйте, че реакцията при изгаряне може да бъде различна при всеки човек. При някои може да има само зачервяване, което да премине след няколко час. При други се наблюдава остра алергична реакция, така че бъдете изключително внимателни и не се колебайте да потърсите помощ, ако имате нужда.

Внимавайте: Ако се чувствате непоносимо парене на мястото, ужилено от медуза, и ако се появи обрив или оток до изгарянето - това са признаци на алергия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама