Какво е черен чесън и защо е полезен за здравето ни


Какво е черен чесън и защо е полезен за здравето ни
Снимка: Istock/Guliver

Превенция на диабет и рак на дебелото черво са в арсенала на този необичаен продукт, твърдят учени.

Черният чесън е древен продукт – произведен е за първи път в Корея преди 4000 години, за да бъде и в наши дни топ тема не просто на гастрономи и диетолози, но и на сериозната медицина. В кухнята е ясно – майсторите готвачи му дават предимство заради неговия остър, но изтънчен вкус, напомнящ чубрица, и придаващ елегантност и екстравагантност на сосове и печива.

Учените обаче са открили, че той има много ползи за здравето, непознати за белия чесън, съобщава „Дейли Мейл“. Визуално стряскащ, с цвят на оникс, черният чесън започва живота си като конвенционален чесън. Познатите глави бял чесън са подложени на триседмичен процес на стареене, като луковиците зреят във влажна и нискотемпературна среда и в крайна сметка се карамелизират подобно на запечено месо. При процеса на превръщането на белия чесън в черен захарите и аминокиселините произвеждат меланоидин.

Така най-напред процесът на стареене усилва традиционните здравословни свойства на чесъна, които включват борба с настинката, понижаване на кръвното налягане, детоксикация на организма от излишните метали. Черният чесън обаче може много повече. Той е с по-високо съдържание на антиоксиданти от белия си събрат и по тази причина е силно оръжие в усилията за предотвратяване на усложнения от диабет. Антиоксидантите защитават целостта на клетките и са свързани със забавяне на признаците на стареене. Черният чесън съдържа по-висока концентрация на съединението S-алилцистеин, за което е установено, че снижава нивата на холестерол. „Точно по време на процеса на ферментацията съединението алицин (на което суровият чесън дължи своята характерна миризма) се превръща в S-алилцистеин“, обяснява диетологът Робърт Хобсън.

Все повече са доказателствата, че черният чесън може да се използва и за предотвратяване на различни видове рак. Според проучване от 2014 г. екстракт от стар черен чесън пресича развитието на рак на дебелото черво, което предполага и в бъдеще превенция на този много разпространен вид рак по този необичаен начин.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама