Какво никога НЕ трябва да ядете на гладно


Какво никога НЕ трябва да ядете на гладно
Снимка: iStock/Guliver

В забързания начин на живот, който водим, пропускането на закуската е често срещан навик. Обикновено на гладно консумираме кафе и безалкохолни напитки, а първото ни хранене за деня включва кисело мляко или чаша пресен сок. Оказва се, че дори последните две опции не са най-добрата идея. Ето какво всъщност е вредно да се яде на гладно.

Кафе

Често консумацията на кафе е придружена от пушенето на цигари, което допълнително влошава ситуацията.

Кофеинът дразни лигавицата на стомаха, увеличавайки секрецията на стомашен сок. Това води до промяна на стомашната киселинност и хронични стомашно-чревни заболявания.

Може да консумирате чаша кафе само след или по време на хранене.

Газирани напитки

Обикновено сутрин чувстваме повишена жажда, тъй като тялото ни губи голямо количество вода по време на сън. И е логично сутрин да изпием 1-2 чаши чиста негазирана вода на стайна температура, а не някаква газирана напитка.

Студените напитки с въглероден диоксид дразнят празния стомах и могат да причинят спазми, влошена циркулация, тежест и болка в корема.

По някаква причина е общоприето да започваме деня си с чаша портокалов сок. Всъщност това виждаме в сюжетите на филмите. Но истината е, че киселинността на сока, особено на цитрусовия, дразни лигавицата на стомаха и може да доведе до непоправими вреди.

Кисело мляко и ферментирали млечни продукти

Ферментиралите млечни продукти няма да нанесат голяма вреда на празен стомах, ако киселинността му не е нарушена, но няма и да са от полза.

Бактериите, на които тези храни са богати, умират в агресивната киселинна среда на празния стомах.

Млечните продукти са полезни за лека закуска през деня между храненията.

Сладкиши и тестени изделия

Със сигурност погрешно разбираме французите и оставаме с впечатление, че кроасанът със сладко е единственото им и постоянно меню за закуска.

Сладкишите и печените изделия на гладно претоварват панкреаса, предизвиквайки отделянето на повишено количество инсулин. И след няколко часа нивата на захарта спадат и тогава ще усетите силен глад.

За втора закуска за деня кроасанът е добра опция.

Плодове

Плодовете също не са най-добрата идея за започване на деня. Плодовите киселини също дразнят стомаха, а грубите фибри предизвикват подуване на корема. Допустимо е да добавяте някакъв плод към каша или извара, но в никакъв не го консумирайте на празен стомах.

Трици

Толкова любими и препоръчвани от диетолозите, всъщност когато се консумират неконтролируемо, триците създават редица проблеми. Да, те увеличат обема си и притъпяват чувството на глад, но тук свършват магическите им свойства.

Триците изтеглят водата от тялото. Те могат да доведат до запек и чревни неразположения и също така пречат на усвояването на желязото, което води до желязодефицитна анемия. Съдържащата се в тях фитинова киселина пречи на усвояването на калция.

Фаст фууд

Всички продукти за бързо хранене, в които се съдържат много химически добавки, не само не носят никаква хранителна стойност на тялото, но и водят до стомашни проблеми.

В резултат от консумацията им вероятно цял ден ще се оплаквате от киселини, гадене, спазми и болка в корема.

Пикантни храни

Сосовете като горчица и подправки - лук, чесън и люти чушки, дразнят стомаха. В никакъв случай не ги консумирайте на гладно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама