Какво означава, когато носът ви е студен


Какво означава, когато носът ви е студен
Снимка: iStock

Може да мислим, че студеният нос е просто признак на измръзване, но може невинаги да е така, тъй като е възможно да имате студен нос дори в топла среда. Когато това се случи, това може да е знак, че тялото ви се нуждае от допълнително внимание.

1. Може да е признак на лош кръвоток в носа ви

Когато стоим дълго време в помещение с ниска температура, тялото се опитва да спести топлина, като намалява притока на кръв от крайниците и я пренасочва към жизненоважни органи в тялото. Може също да забележим, че носът ни ще бъде първото нещо, което ще изстине, тъй като тази част от тялото няма много мазнини. 

Вижте още: Лекари: Никога не скубете космите в носа си, ето защо

2. Били сте били претоварени с работа

Проучване в университета в Нотингам откри връзка между телесната температура и количеството стрес в мозъка ни. По време на изследването, колкото повече участниците се фокусираха върху поставените им задачи, толкова по-хладни ставаха лицата им, особено в областта около носа. Ако и вие се чувствате по този начин, докато работите, може да искате да си направите кратка почивка, преди да продължите дейността си.

3. Вие сте под силен емоционален стрес

Емоционалният стрес може да бъде отключващ фактор за феномена на Рейно, който кара кръвоносните съдове в нашите крайници да се стесняват драстично за кратък период от време. Това води до студ и изтръпване в определена област, като носа, и може да продължи от няколко минути до часове. Феноменът на Рейно е по-често срещан при жените и сред тези, които живеят в студен климат.

Вижте още: Интересни факти за носа и обонянието

4. Вашите хормони може да са дисбалансирани

Когато не произвеждате достатъчно хормони на щитовидната жлеза, метаболизмът на тялото ви може да се забави. Бавният метаболизъм ще накара тялото ви да пести топлина и енергия и може да доведе до по-малко топлина, отиваща към крайниците, като носа ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама