Какво ще се случи с тялото ви, ако 1 месец не пиете алкохол


Какво ще се случи с тялото ви, ако 1 месец не пиете алкохол
Снимка: iStock

Въздържането от алкохол само за един месец може да донесе много ползи на тялото.

Какво ще се случи с тялото ни за 1 месец без алкохол?

Доктор Руари Феърбейнз разкрива в интервю за Mirror за ползите от спирането на алкохола. Според него организмът ще започне да усеща благотворния ефект от отказването от алкохола само няколко дни след като това стане факт.Седмица без алкохол

Специалистът отбелязва, че в този случай моделите на сън може да се подобрят значително. В резултат на това когнитивните функции ще станат по-активни, настроението ще се стабилизира, а желанието за нездравословна храна ще намалее.

Алкохолът е диуретик, който насърчава загубата на вода. След като се откажете от него, още в първата седмица ще подобрите хидратацията на организма си, ще страдате по-рядко от главоболие и ще имате повече енергия, категоричен е д-р Фейрбейнз.

Вижте още: Ето по колко калории има във всеки алкохол

Две седмици без алкохол

От около втората седмица можете да забележите и подобрение в храносмилането. Производството на храносмилателна киселина се нормализира, което има успокояващ ефект върху стомашната лигавица. Това означава, че киселинният рефлукс и лошо храносмилане ще се тушират.

Три седмици без алкохол

На този етап се забелязва загуба на тегло. Също така е възможно да се понижи кръвното налягане, което от своя страна намалява шанса от бъдещи сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Четири седмици без алкохол

Лекарят подчертава, че при липса на необратими проблеми с черния дроб, той може да се възстанови напълно четири седмици след отказа от алкохол. Черният дроб изпълнява над 500 жизненоважни функции, като играе критична роля в борбата с инфекциите, поддържането на хормоналния баланс, осигуряването на енергия за тялото и извеждането на токсините от него.

Първите признаци на подобряване на здравето на черния дроб след отказа от алкохол се свързват с подобрено състояние на кожата.

Важно: Статията е единствено с информативен характер и не замества консултацията със специалист! Не забравяйте, че консумацията на алкохол е вредна за вашето здраве!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама