Какво точно издава подуването в различни части на тялото за вашето здраве


Какво точно издава подуването в различни части на тялото за вашето здраве
Снимка: iStock

Случайното подуване в различни части на тялото е нещо, което много от нас изпитват от време на време, често поради фактори като временно задържане на течности или леки наранявания. Въпреки това, ако подпухналостта стане често срещано явление, това може да означава основни проблеми, които изискват внимание. Постоянното подуване може да е признак на дисбаланс в системите на тялото, като хормонални колебания, хронични заболявания като сърдечни или бъбречни проблеми. От съществено значение е да разпознаете кога подпухналостта стане редовно явление и да потърсите медицински съвет, за да определите основните причини и да адресирате всички потенциални опасения за здравето.

Подпухнали очи

Кожата около очите ви е тънка и деликатна. Понякога очите на хората подпухват и бързо се оправят. Но ако се случва често, ето защо:

  • Ядене на твърде много сол: Яденето на много сол може да накара тялото ви да задържа вода, причинявайки подпухналост. Това е често срещано след солено хранене, особено сутрин. Кожата около очите ви е по-вероятно да подпухне, което води до подуване под очите или "торбички". Вашето тяло естествено ще се отърве от излишната вода и ще намали подпухналостта с течение на времето, обикновено в рамките на няколко часа или повече.
  • Недостатъчен сън: Недостатъчният сън също може да причини подуване под очите, заедно с увиснали клепачи, зачервени очи и тъмни кръгове. Други признаци включват бледа кожа и увиснала уста.
  • Алергии: Алергиите могат да доведат до натрупване на течност в синусите и около очите ви, което води до подуване под очите.
  • Очна инфекция: Инфекция в едното или двете очи или клепачите може да причини подуване под очите. Често започва в едното око, но може бързо да се разпространи в другото.
  • Запушени слъзни канали: Ако слъзните ви канали са запушени, около очите ви може да се натрупа течност, причинявайки подуване под очите.
  • Болест на Грейвс: Това състояние, известно още като заболяване на очите на щитовидната жлеза, може да причини промени в тъканта около очите, което води до подуване под очите.
  • Мононуклеоза: Промените в очите и зрението, включително подуване под очите, могат да показват мононуклеоза, която понякога се нарича "болест на целувката", но може също да се предава чрез кихане и кашляне.

Подути крака, глезени или стъпала

Някои причини, поради които краката и глезените се подуват, обикновено са безобидни, като стоене или ходене за дълго време. Но ако подуването се появи внезапно или много, това може да означава, че нещо не е наред със здравето ви:

  • Сърдечната недостатъчност е често срещана причина за подуване на краката и глезените. Когато сърцето не може да изпомпва добре кръвта, течността се натрупва и причинява подуване, което се нарича оток. Хората със сърдечни проблеми често получават подути крака, глезени и стъпала.
  • Чернодробно заболяване е друга причина. Черният дроб произвежда протеин, наречен албумин, който спира изтичането на течност от кръвоносните съдове. Но ако черният дроб е болен, той не произвежда достатъчно албумин, така че течността се натрупва в краката и глезените.
  • Бъбречното заболяване е проблем, защото бъбреците контролират нивата на вода и сол в тялото. Ако са повредени, те не могат да пречистят кръвта или да се отърват от излишната течност, което кара краката и глезените да се подуват.
  • Лимфедемът се случва, когато в тъканите има твърде много течност, тъй като лимфните възли, които помагат за отстраняването на течността, са повредени. Ако възлите в таза са наранени, това може да доведе до събиране на течност в краката.
  • Венозната недостатъчност е, когато вените на краката не работят правилно, така че не могат да изпратят достатъчно кръв обратно към сърцето.
  • Кръвен съсирек в крака също може да доведе до подуване на глезена и крака. Това обикновено се случва от едната страна на крака.

Подуване на долната трета на лицето

Ако брадичката и бузите ви са подпухнали и това не се дължи на естествената ви форма на лицето или напълняване, може да има някои причини за това:

  • Хипотиреоидизъм: Това се случва, когато щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно хормони за тялото ви.
  • Синдром на Кушинг: Това се случва, когато вашите надбъбречни жлези произвеждат твърде много кортизол, хормон. Хората с този синдром може да напълнеят и да имат подпухнало лице. Други признаци включват мазнини около врата, гърбица между раменете, лилави стрии и слаби мускули или кости.
  • Синдром на Сьогрен: Това е дълготрайно състояние, при което имунната ви система атакува слюнката и слъзните жлези. Това може да накара бузите ви да изглеждат подпухнали или подути поради подути слюнчени жлези.
  • Лимфаденит: Това е, когато един или повече лимфни възли се подуят поради инфекция наблизо. Ако инфекцията е в главата или шията ви, това може да накара едната или и двете ви бузи да се подуят.
  • Слюнчени камъни: Това са твърди калциеви отлагания, които се образуват в слюнчените ви жлези. Те засягат предимно хора на възраст между 30 и 60 години, като са по-чести при мъжете.

Подпухнали ръце и пръсти

Понякога ръцете могат да се подуят, когато има твърде много течност в тъканите. Това често се случва по време на бременност или при промяна на температурата.

Когато ръцете се подуят, те може да изглеждат по-големи от обикновено, а кожата може да изглежда подпухнала или лъскава. Натискането върху кожата може да остави вдлъбнатина. Има някои причини, които могат да причинят подпухнали ръце:

  • Яденето на солена храна също може да накара ръцете да се подуят, защото солта кара клетките да задържат вода, причинявайки подуване.
  • Някои видове рак и лекарства за химиотерапия също могат да накарат ръцете да се подуят, заедно с краката, глезените, краката и лицето.
  • Бъбреците обикновено филтрират излишната течност от тялото, но ако не работят добре, течността може да се натрупа и да причини подуване.
  • Артритът може да накара ставите да се подуят и да се схванат, особено в ръцете.
  • Понякога проблемите с кръвоносните съдове могат да накарат едната ръка да се подуе.
  • Синдромът на подпухналата ръка може да накара едната ръка да се подуе. Според проучване от 2020 г. подутата ръка е рядък проблем, който може да възникне при употреба на лекарства чрез интравенозни инжекции. Когато лекарствата се инжектират многократно на едно място на тялото, това може да увреди кръвоносните съдове или тъканите около тази област, причинявайки натрупване на течност и подуване на ръката.

Изключително важно е да обръщаме внимание на сигналите, които телата ни изпращат, защото ранното решаване на проблемите може да предотврати по-големи проблеми в бъдеще. Телата ни често съобщават за дискомфорт, болка или необичайни симптоми, за да ни предупредят, че нещо не е съвсем наред. Пренебрегването на тези сигнали може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми в бъдеще. Като слушаме телата си и търсим медицинска помощ, когато е необходимо, можем да предприемем проактивни стъпки, за да поддържаме здравето и благосъстоянието си, потенциално избягвайки по-сериозни усложнения по-късно.

***

Съдържанието се предоставя само за информационни цели и не е предназначено да замести медицински съвети. Потърсете насоки от вашия лекар относно вашето здраве и медицински състояния.


Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


  • Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г....
    Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г.

    На днешния ден повод да почерпят имат Мая, Тамара, Еpмeнкo, Ермелина. Честит имен ден! Мая на гръцки: Μαία, е най-голямата от Плеядите, седемте дъщери на Атлас и Плейона в древногръцката митология. На 1 май честваме Света Тамара - царица Бурдухан. Пожелания за имен ден Честит имен ден! Честито...

  • Дневна нумерологична прогноза за 1...
    Дневна нумерологична прогноза за 1 май 2024

    Днес внимавайте с арогантността. Това е ден с вибрация 1, изпълнен с вашата естествена същност. Въпреки че със сигурност ще забележите повишен стремеж и решителност да постигнете целите си, те могат да достигнат точката на кипене, така да се каже. Вижте още: Месечен любовен хороскоп за май 2024 Бъдете...

  • Хороскоп за днес, 1 май 2024...
    Хороскоп за днес, 1 май 2024

    Научете какво ви очаква тази сряда, 1 май 2024, според зодията.  Овен Приятелствата идват и си отиват, Овни. Ретрограден Плутон във Водолей ви връща към корените ви. Това е важен момент да помирите миналото си и да пренесете нещата, които сте обичали в живота си, в настоящето. Прекарвайте време...

  • Таро карта за всяка зодия за 1 май 2024...
    Таро карта за всяка зодия за 1 май 2024

    Ето каква карта Таро е изтеглила съдбата на различните зодиакални знаци. Овен - Девет чаши Животът понякога може да бъде малко напрегнат, така че вместо да се чувствате тъжни, пуснете музика, която стопля сърцето ви. Свържете се с природата. Четете поезия или правете изкуство. Дръжте очите си...

  • Късметче за всяка зодия за 1 май 2024...
    Късметче за всяка зодия за 1 май 2024

    Вижте какво е късметчето ви за тази сряда, 1 май 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Неочакван подарък от близък човек ще ви зарадва. Телец Отдавна забравени чувства и хора ще напомнят за себе си. Близнаци Вярвайте в невидимото, защото съдбата има големи планове. Вижте още: Месечен...

  • Любовно пожелание за 1 май 2024 според...
    Любовно пожелание за 1 май 2024 според зодията

    Вижте какво е любовното ви пожелание според зодията за 1 май 2024.  Овен "Романтиката е блясъкът, който превръща прахта на сивото ежедневие в брокат." Елинор Глин Телец "Знаеш, че е любов, когато всичко, което искаш, е този човек да бъде щастлив, дори и да не си част от щастието му." Джулия...

виж всички виж всички
Реклама