Внимание: 14 знака, че тялото ви вика за помощ


Внимание: 14 знака, че тялото ви вика за помощ
Снимка: iStock

Нашето тяло е перфектен механизъм, в който много неща се случват едновременно. И понякога ни дава знаци, че се нуждае от помощ, която, ако бъде пренебрегната, може да доведе до здравословни проблеми.

1. Безсъние, раздразнителност и крампи на краката

Ако имате тези признаци, тялото ви се нуждае от магнезий и калий. За да попълните тези жизненоважни елементи, добавете домати, портокали, банани и спанак към ежедневната си диета.

2. Суха кожа

Сухотата на кожата може да означава значителна липса на витамин Е. Следователно трябва да ядете повече зеленчуци, здравословни мазнини, ядки и риба.

Вижте още: 5 съвета при суха кожа

3. Силен глад за сладко

Ако изведнъж почувствате силно желание да хапнете нещо сладко, тогава причината може да е стрес, депресия или изтощение. Вашето тяло иска глюкоза. Излъжете го и за да избегнете напълняване, по-добре хапнете черен шоколад или мед.

4. Желание да ядете лед

Ако откриете, че искате да ядете малко лед, тогава може да имате анемия - дефицит на желязо. Най-добрите източници на желязо са говеждото месо, яйцата и мекотелите. Все пак е по-добре да се консултирате с лекар, ако искате да ядете лед и нямате енергия.

5. Кървящи венци

Внезапното или постоянно кървене от венците, когато миете зъбите си, е издайнически признак за дефицит на витамин С. Включете в менюто си следните продукти: цитрусови плодове, спанак, зелени и червени чушки, домати, зеле, карфиол и броколи.

6. Чупливи нокти и коса

Тялото ви казва, че му липсва витамин B. Пийте повече мляко и яжте водорасли нори и гъби.

Вижте още: Ето как да си направите серум за здрави нокти

7. Пръстени около ирисите

Такива пръстени могат да се появят при хора над 50 години и това е нормално. Ако обаче се появи при по-млад човек, това е знак за високи нива на холестерол. Трябва да се консултирате с лекар за това.

8. Пърхот и косопад

Лющещият се скалп може да бъде често срещан проблем и в съчетание с косопад това може да е признак за липса на важни витамини и хранителни вещества. Ниските нива на цинк, витамини B2, B3, B6 и B7, както и желязо, могат да бъдат причина за този ежедневен проблем.

9. Набръчкани ръце и пръсти

Развитието на бръчки по телата ни е нормален, здравословен признак на стареене и обикновено получаваме набръчкани пръсти, когато стоим във вода за дълъг период от време. Но когато ръцете ни започнат да изглеждат по-набръчкани и губят еластичност по-бързо от другите части на тялото, тялото ви може да ви изпраща предупреждение. Бръчките по пръстите ви без излагане на вода могат да означават дехидратация, лошо кръвообращение или проблем с щитовидната жлеза.

10. Бели петна по езика

Здравият език обикновено има розов цвят. Ако забележите, че на езика ви се появяват бели петна, това може да е признак на млечница в устната кухина, която е много често срещана при хора с диабет. Те също могат да бъдат признак за неадекватна грижа за устната кухина, така че подобряването на вашата орална хигиена може да помогне на проблема.

Вижте още: Какво издава езикът за здравето ни

11. Кожни обриви

Обикновено зачервената и сърбяща кожа е признак на екзема, но понякога обривите, заедно с треска, могат да бъдат причинени и от инфекции или докосване на определени растения. Дори и да не изглеждат много сериозни, петната могат да се заразят, така че се препоръчва да ги прегледате от медицински специалист.

12. Подути глезени

Подутите глезени са често срещан признак за бременност, но ако не очаквате дете, те могат да означават лошо кръвообращение, проблеми със сърцето или недостатъчна функция на щитовидната жлеза. По-малко сериозна причина за този симптом е консумацията на твърде много сол, което може да доведе до задържане на вода.

13. Сухи очи

Това може да доведе до усещане за парене, възпаление и увреждане на очите. Сухотата може да е причинена от стареене или определени лекарства, но може да е и признак на синдрома на Сьогрен. Болестта на Сьогрен често е придружена от сухота в устата и е нарушение на имунната система.

14. Необясними синини

Ако често намирате синини на произволни места и не си спомняте да сте удряли в нещо, може би е добра идея да се обърнете към вашия лекар. Тези синини могат да означават обикновен дефицит на витамин, но също така могат да бъдат признак на нещо по-сериозно, като проблем с кръвосъсирването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама