Кога всъщност е вредно да ядете плодове


Кога всъщност е вредно да ядете плодове
Снимка: iStock/Guliver

Плодовете, изядени в неподходящо време, могат да навредят на тялото ви. Кога и с какви продукти е най-добре да ги комбинирате, обясни в интервю за радио "Спутник" Римма Мойсенко, диетолог и терапевт в Московска клиника.

Според нея идеята за безусловните ползи от плодовете е заблуда, точно както надеждите за този продукт на хората, които искат да отслабнат или да поддържат стройна фигура.

В никакъв случай не трябва да замествате обичайното хранене изцяло с плодове, тъй като подобни експерименти нарушават метаболизма на липидите и въглехидратите в организма, подчерта лекарят. Особено опасно за здравето е да се подлагате на изцяло плодова диета вечер. Да приемем, че човек обядва, след това остава късно на работа, огладнява, решава да не вечеря и "залъгва глада си" с плодове. Не бива да правите това редовно, съветва Мойсенко. Замествайки вечерята си изцяло с плодове, можете да доведете тялото до хормонални смущения, водещи до наддаване на тегло, предупреди тя.

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ЕТИКЕТИТЕ НА ПЛОДОВЕТЕ

"Плодът незабавно засяга мозъчната кора и той спира да усеща хормона лептин, който регулира енергийния метаболизъм. Лептиновата резистентност е усложнение, при което мозъкът не разбира колко енергия има, започва да я пести и съхранява", обясни диетологът.

"Като цяло яденето на плодове следобед е нежелателно", каза тя. По-добре е да ги включите в диетата си, като се фокусирате върху първите часове след закуска и ги комбинирате с други храни.

"Можете да ядете не повече от един на твърд плод на ден преди обяд и до час и половина след закуска. Ако консумирате плод като междинна закуска, добре е да правите комбинации със зеленчуци - например круша с цвекло или ябълка с моркови", препоръчва диетологът.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама