Когато месечният цикъл липсва или е нередовен


Когато месечният цикъл липсва или е нередовен
Снимка: iStock/Guliver

Всички искаме менструалният ни цикъл да идва навреме и да е безболезнен. Уви, в действителност нередовната менструация е често срещано явление, но невинаги е повод за притеснения. Важно е да потърсим причините и да предприемем действия.

Менструалният цикъл варира в различни периоди от живота на жената:

- През първите две години след началото на менструацията тя може да е нередовна. По-късно нещата се оправят.

- Около 35 години менструацията може да намалее.

- След раждането менструацията може да отсъства, особено ако майката кърми бебето.

- При жени над 50 години наближава менопаузата и по това време менструалният цикъл често става по-къс или нередовен.

Всички тези промени са нормални и не са причина за аларма. За да не изпуснете обаче моментите, когато месечният цикъл липсва или е нередовен, ви съветваме да водите менструален календар. Няколко важни неща за него:

1. Колко дълго трае менструалният цикъл? Маркирайте първия ден от периода в календара. Периодът между първите дни на две менструации подред се нарича цикъл. Така може да проследите продължителността и стабилността на менструалния си цикъл, който обикновено трае 21-35 дни.

2. Какъв е характерът и дали месечният цикъл липсва или е нередовен. Със сигурност може да кажете колко често минават периодите. Как протичат и т.н.

3. Всякакви промени във вагиналния секрет - кървави петна по прането между менструация, промяна в цвета, количество, структура и мирис на вагинален секрет, сърбеж, проблеми от всякакво естество, свързани с женските полови органи, са от значение.

4. Болка в долната част на корема от всякакъв характер (не само менструална).

5. Периоди на депресия, промени в настроението, раздразнителност. Всички тези отметки ще ви позволят да нарисувате подробна картина на своето женско здраве. Те ще улеснят лекарите по-лесно да диагностицират състоянието. По този начин и най-точно ще могат да предпишат подходящи лекарства, ако се налага.

Когато месечният цикъл липсва или е нередовен

Гинеколозите делят нарушенията на два типа - първични и вторични.

Първични менструални нередности

Основните нарушения в месечния цикъла включват "първична аменорея". Открива се при тийнейджърките. Обикновено менструацията трябва да започне преди 15-тата годишнина. И ако това не се случи, момичето задължително трябва да посети лекар. Причините за липсата на менструация при момичета над 15 години могат да бъдат различни:

Недостиг на телесна маса – това е една от най-честите причини. Минималното телесно тегло за началото на първата менструация е 45 кг. В този случай храненето е много важно.

Аномалии в развитието на половите органи. Ако има такива се предписва необходимото лечение. Това се случва след медицински преглед и поставяне на диагноза от специалист лекар.

Лезии на яйчниците (недоразвитие), хипофизата и хипоталамуса – подобни аномалии могат да бъдат открити само от лекар.

Забавено сексуално развитие - преди началото на менструацията момичетата започват да се развиват. Растенето на гърди, появата на косми в интимната зона и под мишниците са достатъчни показатели. Ако това не стане преди 13-15 години, е повод да се потърси консултация с лекар.

Момичетата трябва да знаят, че менструалният цикъл рядко се установява веднага. За това се иска период от около година. През този период менструацията може да бъде нередовна, както и оскъдна или обратното - по-обилна. В това няма нищо ненормално. Ако първата менструация е започнала преди година, но цикълът все още не е редовен, това е повод да се потърси специалист.

Вторични менструални нередности, когато месечният цикъл липсва или е нередовен:

Бременност - ако месечният цикъл не започне навреме, първото нещо, за което трябва да помислите, е евентуална бременност.

Стрес - една от най-честите причини за нарушаване на цикъла е психологическо натоварване. Има много начини да се избегнат, заобиколят или решат проблеми от подобен род и естество.

Сериозна физическа активност - едно е да се занимаваш със спорт за здраве и добра фигура, а друго е да изтощаваш тялото с ежедневни интензивни тренировки. Това може да доведе до хормонална недостатъчност. Факт е, че мазнините са важен компонент от веригата на хормоналната трансформация, а при прекомерна физическа активност те се изчерпват. И ако съдържанието на мастна тъкан в организма стане по-малко от 18-25%, това може да доведе до нарушение на менструалната функция.

Строга диета - диетата може да предизвика хормонална недостатъчност и да намали телесните мазнини до критичен минимум. Поради тази причина строгите диети са жизнено опасни. За предпочитане е здравословна балансирана диета.

Настинки или хронични заболявания - всяка промяна в състоянието, дори леко повишаване на температурата, може да забави менструацията.

Промяна на климата и часовите зони - често при отиване в страна с различен климат, е обичайно менструацията да започне по-рано или обратно - по-късно.

Противозачатъчни хапчета - пероралните контрацептиви често се предписват за възстановяване на менструалния цикъл. Случва се и обратното: ако приемате хапчета дълго време, а след това ги спрете рязко, тогава менструалният ви цикъл може да се изгуби. Защо това се случва? Тялото се отпуска. То е свикнало да получава хормони отвън и трябва само да започне да ги произвежда. Ако след първия път на отказ от лекарството цикълът не се нормализира, трябва да посетите гинеколог.

Заболявания на репродуктивната система – това може да се определи само от лекар. Когато нарушенията на менструалния цикъл не са изолирани, а станат норма е важно посещението на гинеколог.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама