Кои са рисковете от приема на краве мляко


Кои са рисковете от приема на краве мляко
Снимка: iStock

От векове хората смятат, че приемът на мляко или млечни продукти при настинка влошава симптомите, като увеличава отделянето на слуз в носа и гърлото. Тези вярвания, обаче, до сега никога не са били научно доказани.

Нови изследвания вече успяват да докажат за първи път, че пиенето на мляко влошава симптомите - поне при пациенти, които вече имат прекомерна секреция на слуз. Лекарите, които стоят зад проучването, твърдят, че откритията им са дошли като пълна изненада, тъй като те са очаквали да развенчаят вековната връзка между млечните продукти и храчките.

„Бях скептичен и не вярвах, че е истина“ — казва Адам Фрош, консултант по уши, нос и гърло в болницата Листър в Стивънидж, Обединеното кралство.

Маханизмът е следният: секретите се отделят от клетките в носа, белите дробове и синусите. Състоят се от вода, протеини и сол и предотвратяват навлизането на бактерии и замърсявания в тялото. Лигавицата съдържа антибактериални ензими, предпазващи от инфекции. Хремата, причинена от алергия или инфекции, способства за попадането й в задната част на гърлото. Всичко това причинява кашлица, характерно хриптене и възпалено гърло.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама