Колко дълго антителата срещу COVID-19 остават в тялото


Колко дълго антителата срещу COVID-19 остават в тялото
Снимка: iStock

Ново проучване установи, че антителата срещу новата коронавирусна инфекция могат да останат в организма повече от 60 дни. Изследването е направено от Max Super Specialty Hospital-Saket и CSIR-Institute for Genomics and Integrative Biology с данните за период от пет месеца в Индия. Досега 50 дни се считаха за средна продължителност на оставане на антителата. Новото проучване обаче установява друго, пише "Файненшъл Експрес".

Проучването е проведено сред група от 780 души, между които 448 здравни работници и 332 лица, които са посетили болницата за тестове за коронавирус между април и август тази година. Трябва да се отбележи, че когато човек е заразен с всякакъв вид инфекция, като естествен отговор човешкото тяло развива антитела. Наличието на антитела и продължителността на тяхното присъствие определя колко дълго човек може да предотврати повторна инфекция.

7 ЗНАКА, ЧЕ СТЕ ПРЕКАРАЛИ КОРОНАВИРУС, БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ

Според д-р Суджит Джха, главен директор по ендокринология, диабет и метаболизъм, в болница "Макс", Индия, това проучване е първият доклад, който посочва, че антителата срещу SARS-CoV-2, веднъж разработени, могат да останат в тялото за повече от 60 дни. Джха добави, че резултатите могат да бъдат полезни за разработването на ваксини. Проучването наблюдава нарастваща тенденция на случаи на зараза сред здравните работници през последните четири месеца.

Наскоро Националният център за контрол на заболяванията (NCDC) също проведе проучване относно вируса в сътрудничество с правителството на Делхи между 27 юни и 10 юли. Установено е, че около 67% от случаи са асимптоматични, подчертавайки, че "антителата могат да се появят при индивиди, без те да имат представа дори, че са имали съприкосновение с вируса".

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама