Как го правят в Европа: На училище в условия на COVID-19


Как го правят в Европа: На училище в условия на COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

Училищата в Европа отварят отново след лятната ваканция и дистанционното обучение поради пандемията на коронавируса. Повечето ученици ще видят училището си различно: маските, дезинфектантите и проверките на температурата ще се превърнат в основна част от учебния ден.

Ето какви подходи приемат различните страни за ограничаване рисковете от зараза в училищата:

Великобритания

Основните училища отвориха врати на 1 юни, а средните на 15 юни. Училищата в Шотландия отново отвориха врати на 11 август. Неотдавнашно проучване сред предимно английски училища показа, че 96% от училищата разделят класовете на малки групи. Всяка от тях се държи на безопасно разстояние от останалите, за да бъде сведен до минимум рискът от заразяване. Повечето учебни заведения планират да променят времето за междучасията, за да не съвпадат. Учениците трябва да носят маски само в общите помещения, ако в техните райони има карантина. В Шотландия маските ще бъдат задължителни. 

Франция

Децата се върнаха в детските градини, началните и средните училища поетапно от 22 юни до 1 септември. Учениците над 11 години носят задължително маски. Класните стаи се проветряват и дезинфекцират. Ограничава се смесването на класове. При повишаване на случаите на заразени с коронавирус, могат да се прилагат различни мерки - да се ограничава присъственото обучение за дни или седмици или да се затварят цели училища. Основните училища могат да разделят класовете на групи от 8 до 15 ученици, които да се редуват за по половин ден в клас и половин ден вкъщи. В средните училища всички ученици трябва да посещават училище поне няколко дни в седмицата. Ако няма възможност да са на метър разстояние, учениците ще носят маски. В детските градини децата от една група не са длъжни да спазват социална дистанция.

КАК УЧЕНИЦИТЕ ДА НЕ СЕ ЗАРАЗЯТ С КОРОНАВИРУС

Германия

Училищата отвориха в началото на август, като след подновяване на занятията, в най-малко 41 от 825-те училища в Берлин бяха открити случаи на коронавирус. Така хиляди ученици в страната бяха поставени под карантина. В повечето провинции и децата, и учителите носят маски на закрито, освен когато са на чиновете си. На повечето места в Германия по време на почивките за всеки клас в общите помещения са обособени части, в които могат или не могат да се движат. На входовете на учебните заведения са поставени дезинфектанти. Вратите и прозорците трябва да бъдат отворени колкото е възможно по-дълго. При специални обстоятелства може да се премине към онлайн обучение. Освен учениците, и повечето учители са се върнали в училище, въпреки че в Германия има кампания за по-добра защита за тяхното здраве и опасения, че не са достатъчно подсигурени. В Северен Рейн-Вестфалия отпадна исканото правило по-големите ученици да носят маски в часовете, след протести от страна на родители и лекари.

Гърция

Гръцките власти удължиха отварянето на училищата със седмица до 14 септември поради нарастване на инфекциите с COVID-19. Учителите и учениците са задължени да носят маски в клас и други закрити пространства. Властите предоставят по една текстилна маска безплатно на учениците, учителите и персонала в държавните и частните училища.

НАУЧЕТЕ ТУК КАКВИ СА МЕРКИТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА

Италия

Училищата в повечето региони в Италия също отвориха врати на 14 септември. В училищата са осигурени нови единични бюра за учениците, които да позволят дистанция между тях в клас. Предвидено е потоците ученици да влизат и излизат по различно време в сградата, като задължително ще носят маски. Те могат да се свалят по време на часовете при безопасно разстояние един от друг. Някои средни училища ще използват и дистанционно обучение, и присъствено обучение, за да предотвратят пренаселеността. Правителството ще осигури повече средства за увеличаване на обществения транспорт, за да позволи безопасно пътуване до училищата. Ако даден ученик или учител е заразен, главните учители и здравните власти ще решат дали да затворят цели училища, единични паралелки или да наложат карантина на контактните лица.

Холандия

Холандските начални и средни училища започнаха да отварят поетапно през август. Здравните власти не изискват нито от учениците, нито от учителите да носят маски. Ако ученик бъде заразен с коронавирус, всеки от домакинството му трябва да остане вкъщи 10 дни. Деца на възраст над шест години, които проявяват симптоми, трябва да останат у дома и да се изследват. По-малките ученици могат да посещават училище и детски градини дори с леки симптоми на настинка, но трябва да останат вкъщи, ако вдигнат температура.

Норвегия

Училищата се отвориха постепенно от 27 април. Децата не са длъжни да носят маски, а учебните часове остават до голяма степен непроменени. Онлайн обучението вече не е опция. Съученици от един клас не се смесват с ученици от други класове или паралелки. По време на почивките на всеки клас е определена различна зона на двора. Времето за почивка също е различно. Децата с грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи и да бъдат тествани за COVID-19. В детските градини децата могат да посещават дори с лека настинка, но трябва да останат вкъщи, ако симптомите са по-сериозни.

Полша

Полските ученици се върнаха в класните стаи на 1 септември. Те не са длъжни да носят маски по време на час. Директорите решават индивидуално за маските в общите помещения и за продължителността на учебните часове. Някои училища и общини поискаха отлагане на повторното отваряне на училищата, поради това че основните и средните училища в градове като Варшава са претъпкани и ще бъде невъзможно да се спазват правилата за социална дистанция, дори и в разсрочени часове. Тези искания бяха отхвърлени, а семействата, които откажат да изпратят децата си в училище, могат да бъдат глобени с до над 2710 долара.

Русия

Училищата отвориха отново на 1 септември. Часовете и междучасията са разпределени, за да се предотврати пренаселеността в общите части. Температурата на децата се мери в училище. Ученици, които имат грипоподобни симптоми, ще бъдат изолирани. На децата се препоръчва да носят маски, но това не е задължително. Персоналът и учителите трябва да носят маски през цялото време, освен когато учителят преподава и ако стои на безопасно разстояние от учениците. Онлайн обучението не се предлага като алтернатива.

Испания

Основните и средните училища започват учебната година в регионите през първите три седмици на септември. Посещаването на училище е задължително, както и маските в клас за деца на възраст над шест години. Учениците трябва да мият ръцете си поне пет пъти на ден. Повечето деца са разделени на малки групи в отделни стаи и трябва да стоят на разстояние от останалите малки групи в общите части. За целта са построени допълнителни сглобяеми помещения, които да осигурят достатъчно пространство. Проверките на температурата се извършват всяка сутрин, в училище или у дома.

Швеция

Шведските училища останаха отворени през цялата пандемия и приветстваха ученици още в средата на август след лятната ваканция. Местните власти решават как да се справят с евентуални огнища, включително възможността да затворят отделни училища. Всяко училище отговаря за спазването на насоки за социално дистанциране и хигиена. Маските не са задължителни. Някои общини промениха училищните графици, за да избегнат пренаселеността в обществения транспорт. Поддържането на училищата отворени през пролетта не е довело до по-висок процент на инфекция сред учениците в сравнение със съседна Финландия, където училищата са временно затворени, според съвместен доклад на агенциите за обществено здраве на двете страни.

Източник: mamaninja.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама