Колко сол е безопасно да консумираме


Колко сол е безопасно да консумираме
Снимка: iStock

Както знаем, това, което разговорно наричаме сол, е натриев хлорид, като натрият всъщност е виновникът за високото кръвно налягане при консумация във високи дози. Бъбреците ни съумяват да изхвърлят основната час от излишна сол чрез урината. Останалата сол си намира изход от организма през кожата, белите дробове и червата. Една част от солта, която се отделя през бъбреците, се всмуква обратно.

Какво е минималното количество на ден и какво максималното, за да не бъде солта вредна за организма ни?

Прекомерната употреба на сол води до високо кръвно налягане, което пък става причина за сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и мозъчен инсулт. Солта има свойството да задържа вода в организма, като го принуждава да елиминира калия, при което се увеличава работата на бъбреците и те се свръхнатоварват. Специалисти твърдят, че всеки излишен грам сол води до задържането на 23 гр излишна вода в тялото под формата на целулит и клетъчно обезводняване.

Само около 1-2 гр от дажбата позволена за прием дневно идва от солницата. Останалите 80% се намират в кулинарните изделия.

И докато медицината затвърждава, че възрастният организъм на човек не бива да приема повече от 1 ч.л. сол дневно, то много престъпват тази граница. Около 10-15 гр са порциите, които всеки си позволява да консумира.

Добре е да знаем още, че всяка една подправка за храна може в голяма степен да замести солта. Затова следващият път, когато посегнете към солницата, помислете дали на масата няма нещо друго, което може да я замени - ще си направите услуга и организмът ви ще ви се отблагодари.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама