Коронавирусът причинява и косопад


Коронавирусът причинява и косопад
Снимка: iStock/Guliver

Пациенти, преболедували COVID-19 споделят, че заболяването е довело до косопад, пише британският таблоид "Сън".

В социалните мрежи и пред лекари хората най-често се оплаквали от оплешивяване, след като вече се били възстановили от болестта.

"Изгубих около 50% от косата си и всеки ден продължава да капе", разказва Грейс Дадли, която забелязала проблема около месец, след като била изписана от болницата.

Луиза Барис – основател на група за подкрепа на пациенти с COVID-19, подчертава, че повече от една трета от членовете на групата страдали от частично оплешивяване, включително тя самата.

Според медиците, това явление може да е свързано с един от основните симптоми на коронавирусната инфекция – повишената температура.

"Треската, предизвикана от повишаване на температурата над 37,5 градуса може да бъде съпроводена от косопад, тъй като се нарушава естественият цикъл на растежа ѝ", обяснява д-р Арагон Джузепе.

Според психолога Ева Праудман, при пациентите се наблюдава така нареченият телогенен отток, когато голямо количество коса изтънява или започва да пада, намирайки се в покой. Специалистите смятат, че това явление има временен характер.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама