Лекари: Ако имате висок холестерол, гответе с тези масла


Лекари: Ако имате висок холестерол, гответе с тези масла
Снимка: iStock

При висок холестерол някои растителни масла трябва да се избягват, докато други може да са от полза за намаляването му. Според статистиката около 40-годишна възраст нивото на холестерола в организма става високо при половината от хората. Високият холестерол означава, че артериите и кръвоносните съдове влошават кръвопроводимостта си към органите, включително и към „стратегически важните“ като сърце, мозък и бъбреци.

Междувременно лекарите отбелязват, че дори сравнително малки промени в начина на живот могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. По-специално, те препоръчват използването на определени мазнини за готвене.

"Нашата диета играе важна роля, когато става въпрос за нивата на холестерола в кръвта. Растителното масло, което обикновено се използва за готвене, също има значение", споделят експертите.

Какво препоръчват лекарите при висок холестерол?

1. Избягвайте кокосово и палмово масло

Тъй като са на растителна основа, тези масла всъщност са с високо съдържание на наситени мазнини - те се считат за най-вредни за кръвоносните съдове.

Хората, които са склонни да консумират наситени мазнини, често имат високи нива на "лош" холестерол (LDL), което увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Кокосовото и палмовото масло често се използват в производството на някои продукти – торти, сладкиши, сладки и други сладки, маргарин и пасти, полуфабрикати.

2. Яжте по-малко наситени мазнини

Наситените мазнини се намират в изобилие в храни от животински произход или тези, направени от суровини с животински мазнини. Подобна храна не трябва да се изключва напълно, но е важно да се контролира нейната консумация.

3. Използвайте определени масла за готвене

При висок холестерол лекарите препоръчват използването на определени масла за готвене - предимно такива, които съдържат много ненаситени мастни киселини, а именно - рапично, маслиново, слънчогледово, царевично и орехово масло.

Всички тези масла могат да помогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол, а с това и на риска от сърдечни заболявания. Също така, за да намалите високия холестерол, е полезно да ядете храни, които не са претърпели сериозна промишлена обработка - предимно такива, които съдържат фибри.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар или диетолог!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама