Лекари съветват: За да сте здрави, яжте тези храни!


Лекари съветват: За да сте здрави, яжте тези храни!
Снимка: iStock

Храната, която консумираме, е много важна за нашето общо състояние. Именно затова трябва да я подбираме внимателно. Редовната консумация на бобови храни е свързана с редица здравословни ползи, като понижен риск от развитие на диабет тип 2, рак, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и остеопороза. Ето защо е и част от хранителния режим, предлаган от много лекари.

Нека сега разгледаме някои здравословни ползи, свързани с консумацията на храни от семейство бобови.

Високо съдържание на фибри

Бобовите храни съдържат значително количество разтворими и неразтворими фибри (влакнини). Разтворимите влакнини помагат за намаляване на холестерола и гликемичния отговор, като образуват защитен гел по протежението на чревния тракт и по този начин намаляват резорбцията и попадането на глюкоза и холестерол в кръвта. Неразтворимите

Високо съдържание на белтъчини

Бобовите култури имат по-високо съдържание на белтъчини от повечето растителни храни. Съдържанието на протеини в храните от семейство бобови е от порядъка на 20 – 45%.

Бобовите растения са изключително важни и за хората, практикуващи вегетарианство или веганство, понеже те са основният източник на белтъчини в тяхната диета. Правилното балансиране и комбиниране на зърнените храни с бобовите храни е успешен заместител на белтъчините от животински произход.

Вижте още: Този зеленчук е ключът към дълголетието

Ниско съдържание на мазнини и холестерол

С изключение на соята, фъстъците и нахутът, бобовите култури почти не съдържат мазнини. Съдържанието на мазнини е от порядъка на 5%, като това са предимно моно и полиненаситени мастни киселини. Съдържанието на наситени мастни киселини и холестерол е почти нулево.

Към полиненаситените мазнини, в бобовите храни, спадат омега 3 и омега 6 мастните киселини, които са есенциални нутриенти необходими за оптималното развитие и здравословен статус на организма.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама