Лоши навици, които увреждат черния дроб


Лоши навици, които увреждат черния дроб
Снимка: iStock

Обикновените ежедневни дейности могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, увреждайки черния дроб - един от най-важните органи на човека, твърди портала Eat This, Not That!.

Изследователи от клиниката "Майо" в САЩ, един от най-големите медицински центрове в света, са установили няколко навика, които изтощават главния човешки "филтър".

На първо място в списъка на разрушителите на черния дроб е алкохолът: алкохолът води до прекомерно напрежение за черния дроб, което може да доведе до увреждане - понякога до състояние, наречено фиброза, а понякога до по-сериозно заболяване, известно като цироза.

Друг проблем за тази жлеза са химикалите, които навлизат в организма с дъха ви поради неправилната употреба на различни аерозоли. "Бъдете внимателни с аерозолните спрейове. Задължително използвайте тези продукти в добре проветриви помещения и носете маска, когато пръскате с инсектициди, фунгициди, бои и други токсични химикали. Винаги спазвайте инструкциите на производителя", предупреждават експертите.

Лекарите са убедени, че натоварването на вашия филтриращ орган може да бъде облекчено чрез умерена физическа активност. Според тях за поддържане на доброто здраве на черния дроб е необходима половинчасова активност на ден.

Освен това експертите напомнят, че е необходимо внимателно да се мият плодовете и зеленчуците, за да се избегне попадането на пестициди в организма; веднъж годишно да се прави скрининг за хепатит С, за да се започне лечение рано в случай на заболяване; да се следи за чистотата на инструментите за татуиране или пиърсинг; да не се забравя правилното хранене. За най-нездравословни за черния дроб се смятат мазните, пържените и солените храни, допълват те.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама