Мари Стоупс: Жената, написала първия секс-наръчник


Мари Стоупс: Жената, написала първия секс-наръчник
Снимка: Getty/Guliver Images

Мари Шарлот Кармайкъл Стопс е родена на 15 октомври, 1880 година в Единбург, Шотландия. Може би не сте чували за нея, но всъщност всички жени ѝ дължим адски много – тя е първият защитник на контрола на раждаемостта, като през 1921 година дори основава първата клиника за контрацепция в Обединеното кралство. Въпреки че нейната клинична работа, доклади и речи предизвикват яростно противопоставяне, особено от страна на римокатолиците, тя силно повлиява на постепенното „отпускане” на Английската църква в тази насока.

Мари Стоупс разтърсва света. Освен защитник на правата на жените от 19 век, тя написва и най-продавания секс-наръчник за жени. От друга страна обаче, мотивите, които стоят зад всичките ѝ действия във връзка с контролираната раждаемост често са поставяни под въпрос, защото се твърди, че Мари е кореспондирала с Хитлер и е вярвала в създаването на супер раса.

Когато Стоупс създава първата си клиника за контрол на раждаемостта, всички предполагат, че тя е лекар. Но никой не би допуснал, че тя всъщност е експерт по изкопаеми растения и въглища. И така, как този млад палеонтолог трансформира западното общество и се превръща в една от най-скандалните жени в историята?

КАМАЛА ХАРИС: ЖЕНАТА, КОЯТО ПРОМЕНЯ ИСТОРИЯТА

Поглеждайки назад, Мари сигурно е почувствала иронична неизбежност в начина, по който се развива биполярната й кариера. Баща ѝ Хенри е бил водещ археолог и запален колекционер на артефакти от каменната ера. Майка ѝ пък е била шекспиров учен. Въздействието, което тези две силни личности оказват върху Стоупс, става очевидно още в ранна възраст, когато малката Мари споделя намерението си да раздели кариерата си между науката и хуманитарните начинания. Нейното пророчество се сбъдва.

Завършва Университетския колеж в Лондон само за две години, а веднага след това печели златния медал за биология. С разпалена страст към научните изследвания Стоупс заминава за Мюнхен, за да придобие докторска степен върху сексуалните навици на някои примитивни растения, наречени цикади. Завръщайки се във Великобритания през 1904 година, след удивителни успехи в Германия, Стоупс добива популярност като „най-младия доктор на науките във Великобритания“. Университетът в Манчестър веднага я кани за преподавател, но когато разбират, че видният д-р Стоупс всъщност е жена, те се опитват да отменят предложението за работа.

Стоупс обаче има доста приятели на високи места, които се борят храбро от нейно име и назначението скоро е потвърдено.Мари обаче иска да направи нещо повече от това да обучава студенти. Жаждата ѝ за знания я води на места, където много от колегите ѝ от мъжки пол се страхуват да припарят. В средата на 20-те години тя пълзи по студените, влажни и откровено опасни въглищни мини в Ланкашър, събирайки впечатляващи растителни вкаменелости на 300 милиона години. Трудът ѝ хвърля нова светлина върху произхода на въглищата.

През 1911 година Стоупс се жени за колегата си учен Реджиналд Гейтс, но нещо не е наред. Докато работи върху вкаменелостите си, тя намира заключен шкаф в Британския музей, съдържащ всяка възможна книга за човешката сексуалност. Прелиствайки учебниците, тя осъзнава, че Гейтс е импотентен.

СИДОНИ-ГАБРИЕЛ КОЛЕТ: ПИСАТЕЛКАТА С ДРЪЗКА СЕКСУАЛНОСТ

Макар да е трудно да се повярва, че учен, толкова добре запознат със сексуалния живот на растенията, би могъл да бъде толкова наивен по отношение на собствения си такъв, Стоупс използва информацията, за да анулира брака си с мотива, че девствеността ѝ е останала непокътната. В съда Гейтс разказа различна история, наричайки Стоупс "суперсексуална до степен, която е почти патологична" и с ужас отбелязва, че "би могъл да задоволи желанията на всяка нормална жена".

Докато пише за въглища, Стоупс разсъждава и върху вече анулирания си нещастен брак. От нейните преживявания се ражда книгата "Married Love" - първият секс наръчник, насочен към жени. Написана през 1916 година, Мари чака още две години, докато намери някой, който да я отпечата. Бурният успех на "Married Love" е последван по-късно от следващата ѝ книга - "Wise Parenthood", най-продаваният наръчник за контрол на раждаемостта. Двата ѝ абсолютни бестселъри са последвани и от отварянето на първа клиника за семейно планиране.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама