Набавяте ли си достатъчно протеини


Набавяте ли си достатъчно протеини
Снимка: iStock/Guliver

Освен за растежа и развитието, тялото използва протеините като из­точник на енергия за производството на хормони, антитела и ензими, както и за поддържане на киселинно-алкалния баланс в организма.

При недостиг на протеини общото здравословно състояние се влошава. Това означава бавно зарастване на раните, депресия, апатия, чести инфекции, хормонален дисбаланс, нестабилни нива на кръвната захар, умора, сму­щения във функцията на черния дроб и други. Състоянията варират в за­висимост от това нивата на кои аминокиселини са ниски, тъй като всяка от тях има различна функция в тялото.

Не е трудно да си набавяте достатъчно протеини. В идеалния случай те трябва да са поне 15% от общия калориен прием, а това ще постигнете лес­но, като приемате дневно най-малко две порции фасул, леща, киноа, тофу, яйца, риба, сирене, семена или ядки.

Ако се чувствате отпаднали, когато ядете въглехидрати, приемайте и протеини, защото това помага за стабилизирането на кръвната захар. Между храненията закусвайте с тиквени или слънчогледови семки в комбинация с плод и балансирайте ефекта от печените картофи с печено пилешко месо, скумрия или яхния от фасул.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама