Направете това, за да се възстановите бързо след богата празнична трапеза


Направете това, за да се възстановите бързо след богата празнична трапеза
Снимка: iStock

Как да се възстановим по-бързо след преяждане и препиване по празниците? Ето съветите на някои лекари. Лека закуска от зеленчуци, плодове и ядки може да помогне за бързото възстановяване след новогодишното парти, казва Андрей Тяжелников, главен специалист по бърза медицинска помощ.

"Плодовете и зеленчуците са богати на фибри, които помагат за прочистването на организма, а ядките осигуряват енергия. Обядът и вечерята не трябва да са тежки или мазни. По-добре е да се придържате към лека диета: бульони, каши, риба, зеленчуци и плодове. Но никога не бива да се подлагате на гладуване, дори и да сте прекалили с храната по празниците", казва Тяжелников.

Според него храните, съдържащи фруктоза, могат да помогнат и след злоупотреба с алкохол. Фруктозата в меда и чаят от джинджифил са други начини за справяне с гаденето. "Тъй като алкохолът допринася за загубата на електролити като калий и натрий, е полезно да се ядат банани, авокадо, които ще попълнят запасите от калий. А нивата на натрий ще бъдат повишени от киселите краставички. Пилешкият бульон също така помага да се попълнят нивата на натрий", казва Тяжелников.

Той добавя, че спортът може да помогне за облекчаване на махмурлука, но трябва да се намали интензивността и продължителността на упражненията. "Ако не ви достигат сили за фитнес, една разходка на чист въздух ще ви бъде от полза", казва Тяжелников.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама