Натурална детоксификация


Натурална детоксификация
Снимка: iStock/Guliver

Детоксификацията е нещо задължително в нашата изключително замърсена околна среда. За да поддържаме здравето на имунната си система и сравнително алкално pH, трябва да вземем съответните мерки за детоксификация от огромния брой токсини, коита са се просмукали във всеки елемент от обкръжаващия ни свят.

Екстремните мерки за детоксификация като почистващите черния дроб кафеени клизми и периодите на пост могат да се изпълняват на всеки няколко месеца или когато са необходими за лечение на някакво заболяване. Но е добре да включим и детоксифициращи продукти към ежедневната си диета. Подходящи за целта са непреработените като плодове, зеленчуци, семена, бобовите култури.

Ако водата в града, в който живеем, е флуорирана, е добре да не я пием – така ще намалим количеството приеман флуорид и други токсини. Но пък е добре в питейната вода да се съдържат някои минерали, необходими за правилното функциониране на организма ни – например калий, калций, натрий, магнезий и др.

Препоръчително е да избягваме и повечето бутилирани или консервирани напитки, които се продават на пазара. Вместо тях е по-добре да пием прясно изстискани сокове.

Някои храни, които не са изрично маркирани като органични, също са подходящи за консумация, стига да сме сигурни в качеството им. Това най-лесно се установява, ако сме наясно с произхода им и как са отгледани. Във всички случаи е по-добре да купуваме пресни, а не консервирани или замразени плодове и зеленчуци.

Мощни детоксифициращи храни, които е добре да бъдат част от диетата ни:

Кориандър: Отличен за детоксифициране на живака, който днес е толкова разпространен в околната среда, че дори се намира в пломбите на зъбите ни. Суровият органичен кориандър може да се накълца и поръси върху почти всяко ястие. Може да се прибави и към прясно изстискани зеленчукови сокове.

Хлорела: Много специалисти смятат, че тази супер-храна, комбинирана с кориандър, е най-добрия детоксифициращ избор сред храните.

Чесън: Той е натурален антибиотик и промотор на чернодробни ензими, които детоксифицират организма. Най-полезен е суров или изстискан в прясно приготвени храни.

Младо броколи: Както знаем, броколито, заедно с другите кръстоцветни зеленчуци, имат противоракови свойства. Но младите броколи, които са на по 3-4 дена след покълването си, имат по-добри свойства за стимулация на филтриращите ензими в черния дроб.

Омега-3 мазнини: Освен че помагат за справянето с хроничните възпаления, тези масла помагат и за смазването на стените на червата. Това допринася за улавянето и елиминирането на токсините в храносмилателния тракт. Авокадото (което технически е плод), конопът и ленът и производните от тях масла са добър избор, както и чистия зехтин екстра върджин.

Папая: Консумирана заедно със семената, папаята е много полезна детоксифицираща добавка към диетата ни.

Лимонова вода: Чаша топла вода с няколко капки лимон е най-доброто питие, с което можем да започнем деня си. Това е старо прочистващо лекарство, което все още се препоръчва от специалистите по естествена медицина.

Китайски фасул: Тези малки зелени бобчета са особено полезни за елиминиране на токсините от храносмилателния тракт. Разбира се, най-добре е да си набавим бобчетата органични, пресни и сурови.

Цвекло: Помага за прочистването на кръвта.

Ограничаването на алкохола до минимум, и избягването на бялото брашно и бялата захар също е от особено значение. За овкусяване на ястията е добре да използваме само чиста морска сол. Добре е възможно най-често да си правим сокове от изцедени сурови зелени листни зеленчуци, заедно с моркови и цвекло за повече вкус.

Ябълките с доказан произход и качество на отглеждане също са подходяща добавка към зеленчуковите сокове.

Не трябва обаче да забравяме да си набавяме и растителни фибри – зеленчуковите сокове не отменят необходимостта от консумацията на цели плодове и зеленчуци.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама