Натурални лекове при настинка


Натурални лекове при настинка
Снимка: iStock/Guliver

Обикновената настинка е едно от най-често възникващите заболявания сред хората, особено сред децата. Може да отнеме до 5-7 дни да се отървете от настинката, а тя е дразнещо и досадно заболяване, тъй като засяга най-силно носа, често запушва дори ушите и предизвиква подуване на жлезите.

Някои полезни домашни начини за лечение могат да ви помогнат да се справите по-лесно с „обикновената“ настинка. За бързо облекчаване на симптомите можете да си вземете дълга гореща вана. Тя ще помогне да се отпуснете и да се възстановите особено през зимата.

Като алтернатива можете да добавите сол в леген с топла вода и да си потопите стъпалата за известно време. Това ще помогне да ограничите настинката.

Можете да се възползвате и от лекуването с парна баня – особено ако усещате, че имате силно запушен нос или натрупвания в гърдите. Добавете малко маточина в гореща вода и дишайте от изпаренията. Това ще отпуши ноздрите и ще ви помогне да дишате по-лесно.

Чесънът също е особено ефективен при лекуването на настинки. Сложете малко чесън в чаша топла вода и я изпийте. Добавянето на чесън към водата ще ви помогне и да облекчите запушванията и ще ви предпази от повторно хващане на инфекцията.

Добавете няколко капки лимонов сок и мед към топла вода и изпийте сместа, за да облекчите възпаленото гърло.

Ако кашляте лошо, дръжте под ръка лентички джинджифил, потопени в сол. Когато имате пристъп на кашлица, сложете едно парче от джинджифила в устата си и глътнете сока.

Пийте всякакви топли напитки. Направете си билков чай с лайка за облекчаване на дискомфорта в гърлото. От полза е също да пиете топло мляко с куркума.

Ако детето има температура, дръжте го на топло и го увийте с одеяло. Оставете го да се изпоти - за да свали температурата. Направете му топла супа и пюре от сварени ябълки. Това облекчава храносмилателната система и помага за по-бързото възстановяване.

Канелата също е отлично средство за облекчаване на обикновената настинка. Смесете щипка канела с мед и я изпийте с топла вода – ще облекчи възпаленото гърло.

Правете си гаргара поне 3-4 пъти на ден. Топлината от гаргарата ще достигне назалния тракт, ще облекчи гърлото, жлезите около него и ще направи симптомите на настинката по-поносими.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама