Научете ползите от портокаловия сок


Научете ползите от портокаловия сок
Снимка: iStock/Guliver

Портокалов сок, се счита за една от най-здравословните напитки, поради широкия спектър от здравни ползи. Ето и някои от тях:

Укрепва имунната система

Портокалите и портокаловият сок отдавна са известни като електроцентрала с лечебни свойства и един от най-богатите източници на витамин С, който можете да добавите към вашата диета. Една порция портокалов сок има повече от 200% от изискването за витамин С на организма.

Предотвратява рака

Както бе споменато, витамин С работи като антиоксидант, а една от най-важните функции на антиоксидантите е да се предотврати рак. Антиоксидантите запазват ДНК от здрави клетки от мутации в ракови клетки, което прави витамин С първата линия на защита срещу рак и други сериозни заболявания. Наред с витамин С, портокаловият сок също съдържа антиоксидант хесперидин, който е свързан с намаляване на туморния растеж и стимулиране на апоптозата или програмирана клетъчна смърт в раковите клетки. Въпреки че изследванията са в ход, те са положително свързани с превенцията на рака на дебелото черво, но е вероятно хесперидин да е ефективен по отношение на много видове рак.

Детоксифицира вашето тяло

Наред с витамин С, портокаловият сок също е много висок в витамин А, който действа като умерен антиоксидант. Освен това тя детоксифицира организма чрез увеличаване на функцията на бъбреците. Витамин А отдавна е свързан със здравето на окото и добавянето на достатъчно витамин А към вашата диета може да предотврати нощна слепота, както и дегенерация на макулата. Една порция портокалов сок има почти 50% от дневния прием на този скъп витамин.

Намалява възпалението

Цитрусовите плодове обикновено се считат за противовъзпалителни средства, а портокаловият сок не е изключение. Високо захарните храни и храната с високо съдържание на мазнини могат да доведат до възпаление на различни части на тялото, което от своя страна може да доведе до развитие на повишена инсулинова резистентност.

Намалява кръвното налягане

Хесперидин, в портокалов сок, е антиоксидант, което означава, че той защитава тялото от болести и рак, но това водоразтворимо растително съединение оказва влияние и върху дейността и функционирането на малките кръвоносни съдове. Това може да окаже голямо влияние върху кръвното налягане като цяло и изследванията свързват този мощен антиоксидант с намаляването на общото кръвно налягане и намаляващия шанс за сърдечно-съдови заболявания.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама