НЕ изхвърляйте царевичната коса, това са ползите от нея


НЕ изхвърляйте царевичната коса, това са ползите от нея
Снимка: iStock

Царевичната коса (свила) - влакната, които покриват зърното на царевицата, всъщност имат здравословни ползи, за които най-вероятно дори не подозирате. Въпреки че някои са все още обект на изследвания, ви предлагаме да научите част от тях.

Имайте предвид, че е най-добре да я съберете, когато царевицата е с млечно-бял цвят.

Вижте още: Ползи и вреди от царевицата

Богат източник на фибри

Царевичната коса е богата на диетични фибри, които са важни за здравословното храносмилане и функциониране на червата. Те помагат за подобряване на храносмилателния процес, поддържане на редовна чревна функция и предотвратяване на запек и дивертикулоза.

Можете да я добавите в супи, салати, месни или вегетариански ястия. Предварително трябва да я измиете хубаво и да я оставите да попие излишната вода върху кухненска хартия.

Поддържане на кръвната захар

Някои изследвания показват, че диетичните фибри, които се съдържат в царевичната коса, могат да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар. Това е полезно, особено за хора с диабет или риск от развитие на диабет.

Ето как да си направите запарка за нормализиране на кръвната захар:

Имате нужда от 1 ч.л. сушена царевична коса, нарязана на ситно, и 1 ч.ч. топла вода

Залейте свилата и оставете за 15 минути. След това прецедете и приберете запарката в хладилника.

Пийте 1/3 ч.ч., 20 минути преди трите основни хранения. След 14 дни си дайте едноседмична почивка и ако желаете, повторете отново.

Вижте още: 5 знака, че сте получили топлинен удар

За повече ситост

Консумацията на царевична коса може да допринесе за усещането за ситост и контрол на апетита. Това може да бъде полезно за хора, които желаят да поддържат здравословно тегло или да намалят консумацията на храна. Царевичната коса съдържа също солидно количество пантотенова киселина, която подпомага процеса на отслабване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама