НЕ яжте тези храни при проблеми с панкреаса


НЕ яжте тези храни при проблеми с панкреаса
Снимка: iStock

При проблеми с панкреаса е важно да не консумирате някои продукти, които могат да дразнят или увредят този орган.

Мазни храни

Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини, особено тези с високо съдържание на наситени мазнини и транс мазнини. Сред тях са краве масло, мазно месо, сирена, пържени храни и фаст фууд.

Вижте още: С тази натурална рецепта на проф. Чирков ще пречистите лимфата и кръвта

Червено месо

Ограничете консумацията на червено месо, особено на свинско, говеждо и агнешко. Предпочитайте по-леки източници на протеин като пиле, пуешко месо и риба.

Млечни продукти с високо съдържание на мазнини

Избягвайте пълномаслени млечни продукти като сметана, мляко и пълномаслени сирена. Предпочитайте нискомаслени млечни продукти или алтернативи на растителна основа.

 

Газирани напитки

Ограничете или избягвайте консумацията на газирани напитки, тъй като те могат да допринесат за раздразване на панкреаса и нарушаване на храносмилането.

Вижте още: Натурална рецепта срещу болки в ставите

Добавки

Избягвайте храни, които съдържат добавките бутилиран хидроксианизол (BHA), бутилиран хидрокситолуен (BHT) и мононатриев глутамат (MSG), тъй като те могат да дразнят панкреаса и да влошат симптомите.

Алкохол

Избягвайте консумацията на алкохол или ограничете количеството, тъй като алкохолът може да повлияе неблагоприятно на панкреаса и да насърчи възпалителни процеси.

Рафинирани захари и сладки изделия

Ограничете консумацията на захар, бял хляб и сладки изделия. Предпочитайте плодове с нисък гликемичен индекс като ябълки, круши и ягоди.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама